Pečieme z lístkového cesta
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Príprava lístkového cesta síce kedysi patrila k základnej výbave dobrej gazdinky, my sa však môžeme spoľahnúť na hotové výrobky, či už mrazené alebo čerstvé chladené. Pre všetkých milovníkov múčnikov z tohto druhu cesta je to veľká úľava, pretože uhniesť kvalitné lístkové je dosť náročný proces. Povieme si však, ako nič nepokaziť pri pečení, aj v tejto fáze sa robia chyby, ktoré môžu celú námahu znehodnotiť.
Ako na to
- Ak použijeme mrazené cesto, musíme ho nechať riadne rozmraziť, najlepšie z večera do rána, inak by práca s ním bola veľmi namáhavá.
- Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske a počas vaľkania ho stále podsypávame hladkou múkou, aby sa nelepilo.
- Potom ho podľa druhu múčnika necháme v celosti alebo pokrájame a v prípade závinov alebo šatôčok naplníme plnkou a zatočíme alebo preložíme. Okraje pred uzavretím múčnika natrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa spoje pri pečení neotvárali a náplň nevytiekla.
- Múčniky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Ak treba, ešte dochutíme (slané pečivo posypeme soľou, makom, sezamom či rascou, sladké kryštálovým cukrom a posekanými orechmi).
- Múčniky z lístkového cesta dávame piecť do dobre vyhriatej rúry asi na 200 až 210°C. Takto sa cesto bude správne vrstviť, rýchlejšie strojnásobí svoj objem a po upečení je krehké a jemné. Vo vlažnej rúre by sa tuk v ceste rozpúšťal a vytekal a pečivo by bolo tvrdé a nízke. Až po 10 minútach, keď rúru vôbec neotvárame, znížime teplotu asi na 170°C.
- Múčnik je upečený, keď povrch získa zlatožlté sfarbenie. Mal by byť nadýchaný a krehký, ale na povrchu chrumkavý. Záviny potrebujú približne 25 až 30 minút, menšie pečivo menej.
Variácie na lístkové cesto
Múčniky z lístkového cesta sú obľúbené, pretože patria k ľahšie stráviteľným druhom. Môžeme z neho urobiť záviny s jablkovou, makovou, tvarohovou, orechovou alebo čerešňovou náplňou, trojhrančeky, pirohy, batôžky či šatôčky so zaváraným ovocím i s makovou, orechovou, syrovou či mäsovou plnkou, prípadne trubičky s bielkovou penou alebo s chrenovou šľahačkou. A dajú sa tiež upiecť slané tyčinky posypané strúhaným syrom a slimáčiky zo zatočených pásikov potretých kečupovým dressingom a posypaných oreganom. Sladké oblúčiky získame tak, že pásiky naaranžujeme na pomastenú formu na srnčí chrbát položenú hore dnom, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom a orechmi. A nemali by sme zabudnúť ani na obľúbenú alternatívu krémeša so žĺtkovou plnkou.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com