Plnené kaleráby v omáčke
VARENIE - RECEPTY - ZELENINA A OVOCIE Mladé kaleráby naplnené chutnou plnkou a podávané v smotanovej omáčke.
Ingrediencie:
- 8 menších kalerábov
- 1 lyžica masti
- 1 stredne veľká cibuľa
- bujón v kocke
- soľ
Plnka:
- 30 g masti
- 1 cibuľa
- 300 g húb
- soľ
- mleté čierne korenie
- zelená petržlenová vňať
- 1 lyžica hrubej múky
- 50 ml mlieka
- 2 vajcia
- 2 žemle
- 40 g oleja
- 2 lyžice strúhanky
Omáčka:
- 40 g masti
- 60 g hladkej múky
- 1 cibuľa
- soľ
- cukor
- 200 ml kyslej smotany
- citrónová šťava
- zelená petržlenová vňať alebo pažítka
Príprava:
Plnku si pripravíme z pokrájaných žemlí, ktoré prelejeme trochou mlieka, aby zmäkli. Huby očistíme, pokrájame na plátky a opražíme na oleji, na ktorom sme najprv spenili cibuľu. Podusíme, pridáme posekanú petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, premiešame a odstavíme. Zmäknuté žemle pridáme k hubám, pridáme trochu múky a strúhanky, vajcia, olej a soľ a dobre premiešame. Ak treba pridáme zvyšok mlieka.
Mladé kaleráby so šupkou vydlabeme a necháme steny asi pol centimetra hrubé. Naplníme ich plnkou, skrojené vršky kalerábov potrieme bielkom, priložíme na kaleráby a previažeme niťou. Na masti speníme cibuľu, na ňu poukladáme kaleráby, podlejeme ich vodou alebo mäsovým vývarom a prikryté dusíme v rúre do mäkka. Podávame v smotanovej omáčke.
Na prípravu omáčky potrebujeme ako základ bledú zápražku, ktorú rozriedime odvarom z cibule. Potom pridáme soľ, smotanu, citrónovú šťavu a trochu cukru a na miernom ohni povaríme. Do hotovej omáčky zamiešame posekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.
redakcia Doma a Rada