Plnený kel
VARENIE - RECEPTY - ZELENINA A OVOCIE Kel ako obľúbený druh listovej zeleniny je ako stvorený na experimenty. Aj táto verzia dusených kelových listov s chuťovo výraznou plnkou sa podarila.
Ingrediencie:
- 600 g kelu
- 40 g cibule
- 40 g oleja
- 30 g hladkej múky
- soľ
- mleté čierne korenie
Plnka:
- 200 g krúpok
- 40 g oleja
- 60 g cibule
- 200 g čerstvých húb
- 2 vajcia
- cesnak
- mleté čierne korenie
- 20 g oleja na pečenie
Príprava:
Najprv si pripravíme plnku. Prebraté a umyté krúpy uvaríme v osolenej vode domäkka. Očistené pokrájané huby dáme dusiť na posekanú cibuľu spenenú na oleji. Potom ich pridáme spolu s vajcami k uvareným krúpam, ochutíme rozotretým cesnakom a mletým čiernym korením a premiešame. Väčšie kelové listy umyjeme, hrubé vlákna odkrojíme a listy na niekoľko minút vložíme do vriacej osolenej vody. Potom ich vyberieme, necháme odkvapkať a na každý dáme rovnaký diel plnky. Stočíme ich, previažeme niťou a na vymastenej panvici opečieme a potom podlejeme trochou vody a podusíme. Zvyšok kelu pokrájame a udusíme okorenený a osolený na spenenej cibuli. Udusený kel zaprášime múkou, povaríme a nakoniec pridáme opečené a podusené plnené kelové listy.
redakcia Doma a Rada