Poctivé a pravé pesto

02.08.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Klasické pesto je súčasťou talianskej i francúzskej kuchyne. Je to vlastne omáčka z lístkov bazalky ochutená ďalšími ingredienciami. V niektorých lokalitách dominuje v peste chuť cesnaku, olivového oleja a píniových orieškov, inde stavili na pokrájané sušené paradajky alebo vlašské či lieskové orechy a syry, najčastejšie goudu a parmezán.

Tradične sa lístky bazalky zvykli drviť ručne vo veľkom mažiari, dnešné gazdinky si berú na pomoc kuchynský robot alebo ručný mixér. Najprv sa spracujú bylinky, koreniny, opečené a pomleté oriešky a potom sa postupne počas šľahania po troche prilieva kvalitný olivový olej. Postrúhaný syr sa zamieša do zmesi ručne na záver. Pesto chutí k mäsu, k rybám, k zelenine, k zemiakom a najmä k cestovinám, môže však zlepšiť aj chuť zeleninovej polievky.

Základ pesta tvorí bazalka, oriešky a olivový olej, ku ktorým sa pridávajú ďalšie ingrediencie podľa vlastného výberu:

  • cesnak – roztlačené strúčiky vložíme počas šľahania omáčky
  • čili papričky – sušené najprv namočíme vo vode a potom očistené nasekáme, čerstvé treba opáliť na sporáku a po odstránení šupky a jadierok nasekať
  • bylinky – k bazalke sa hodí koriander, petržlenová vňať a mäta, každú však môžeme použiť aj samostatne namiesto bazalky a ideálnym pre prípravu pesta je aj špenát či rukola
  • ocot alebo citrónová šťava – omáčku jemne okyslia, treba však priliať len malé množstvo

Do zásoby

Pesto nemusíme skonzumovať celé, zvyšok si môžeme odložiť na pár dní do chladničky. Treba ho však umiestniť do uzatvárateľnej plastovej nádoby alebo zaváracej fľaše s vrchnákom. A môžeme si urobiť aj väčšie množstvo do zásoby a potom zamraziť. V takom prípade vynecháme nastrúhaný syr. Zmrazené zásoby pesta vydržia do jari, keď bude nová úroda bazalky.

Dobré rady:

Na zahustenie a zväčšenie objemu omáčky sa používa chlieb namočený o vývare (z mäsa alebo ryby) alebo nastrúhané zemiaky uvarené v šupke. Vhodnejšie sú škrobovité druhy, inak by bolo pesto príliš mazľavé. Obe potraviny primiešame ručne, aby sme pri mixovaní neurobili z pesta omáčku gumovitej konzistencie. Pacienti s alergiou na oriešky môžu túto potravinu nahradiť rozdrvenými kukuričnými lupienkami.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com