Polievka z čerstvého špenátu

31.08.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL     Keď varíme zeleninové jedlá, mali by sme voliť receptúry s krátkou dobou tepelnej úpravy, aby sme si zachovali čo najviac výživných látok. Platí to aj pre špenát. Ak budete mať nabudúce chuť na špenátovú polievku, skúste sa spoľahnúť na nasledujúce recepty.

Čerstvé špenátové listy (asi 100 g) preberieme a opláchneme pod tečúcou vodou. Potom nadrobno pokrájame 1 šalotku a 3 strúčiky cesnaku. Do rozohriateho hrnca dáme kúsok masla a trochu olivového oleja a šalotku opražíme dozlatista. Napokon pridáme aj cesnak a špenátové listy. Všetko spolu dusíme asi 5 minút. Prilejeme slepačí bujón, prípadne zeleninový vývar. Po 10 minútach varenia dochutíme soľou a korením. Na záver polievku rozmixujeme ponorným mixérom a na zjemnenie prilejeme smotanu a všetko spolu povaríme asi 5 minút na miernom ohni za stáleho miešania. Podávame s pár podusenými listami špenátu, s opekanými sendvičovými krutónmi alebo s rozkrájaným vajíčkom uvareným do polomäkka (prípadne rozpoltenými prepeličími vajcami).

Tipy na vylepšenie

  • So slepačím bujónom skúsme do polievky pridať aj pár pokrájaných uvarených zemiakov aj s trochou vývaru.
  • Zahustiť táto polievka sa dá aj rozhabarkovaným vajcom s trochou múky, ktoré počas varenia vlejeme do polievky.
  • Namiesto šalotky či cibuľky môžeme nakrájať pór.
  • Zaujímavou alternatívou je hrsť strúhaného tvrdého syra, ktorý pridáme k záveru varenia pred použitím ručného mixéra.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com