Pôst nám len prospeje

10.03.2025

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Možno sa to súčasníkom, ktorí nemajú núdzu o dostatok pestrej stravy a ktorí si zvykli konzumovať často mäso a mäsové výrobky, bude zdať kruté. Ale v skutočnosti sa kruto správajú k svojmu organizmu práve oni. Pôst, obdobie askéty čiže cielenej skromnosti vo výbere jedál a potravín nie je nezmyselným týraním vlastného tela. Naopak, môže mu iba prospieť.

Prišli na to už naši predkovia, ktorí si raz do týždňa naordinovali pôstny deň a pravidelne sa v priebehu roka postili aj niekoľko týždňov. Konali tak z náboženských dôvodov, ale robili podvedome veľa aj pre svoje zdravie. Skromnosť v stravovaní neraz vyvážila následné hodovanie či už počas Vianoc, Fašiangov alebo Veľkej noci. Ani nám neublíži dočasná úprava prijímanej potravy, čo sa týka charakteru, množstva i spôsobu jej prípravy.

Kedy je už čas

Postiť sa nemusíme len pred vianočnými sviatkami. Signálom, že náš organizmus potrebuje nutne prečisťujúcu kúru, je pocit nepohody a zdravotné ťažkosti. Typickým je tlak v brušnej dutine vzápätí po konzumácií jedla, ale aj častá chuť na sladké. Ale symptómom môžu byť aj opakujúce sa zápaly močového mechúra či chronická únava. To všetko nasvedčuje tomu, že v organizme sa premnožili plesne. A pretože tieto drobné organizmy sa živia prevažne cukrom, prvým krokom bude vylúčenie akýchkoľvek sladkostí zo stravy. Orientovať sa treba na zeleninu, kyslomliečne produkty a celozrnný chlieb. Ovocie, ani sušené radšej žiadne, pretože obsahuje priveľa sacharidov.

Tekutiny kontra pevná strava

Ak si z času na čas pre regeneráciu nášho organizmu naplánujeme pôst napriek tomu, že netrpíme konkrétnymi problémami, mali by sme si osvojiť kľúčový princíp. Počas jedného alebo dvoch týždňov treba zredukovať množstvo skonzumovaných potravín a naopak výrazne zvýšiť príjem tekutín, najmä vody a bylinkových čajov. Ideálom je vydržať niekoľkodňovú hladovku a piť len tekutiny. Takto znížime množstvo jedovatých látok, ktoré sa vstrebávajú do krvi, na maximálnu možnú mieru a naopak urýchlime látkovú premenu a zvýšime vylučovanie škodlivých látok. Výsledkom bude prečistenie celého organizmu vrátane črevného systému a zlepšenie imunity. Chrípkové vírusy nebudú mať šancu.

Dostatok vitamínov

Kto si netrúfa na hladovku, môže len zmeniť štýl stravovania. Vylúči v prvom rade mäso a mäsové výrobky. Aby organizmus počas skromnejšieho stravovania neprišiel o podstatné látky, je dôležité konzumovať dostatok zdrojov vitamínov i minerálov, či už ovocné alebo zeleninové šťavy a bylinkové čaje. A čo sa týka samotných potravín, je treba sa orientovať na rastlinné jedlá, ako tepelne upravenú zeleninu, ryžu, zemiaky a cestoviny, ktoré dostatočne zasýtia, ale organizmus nezaťažia.

Dôležité upozornenie

Pôst si môžu sami sebe naordinovať len zdraví jedinci. V žiadnom prípade by to nemali skúšať pacienti s problémami pečene, obličiek a srdcovo-cievneho systému. Jedine, ak im to odporučí ich ošetrujúci lekár.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com