Prečo jesť sardinky v oleji

05.05.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Sardinky môžu byť rýchla večera alebo pohostenie na chate. Kto silne aromatické rybičky z plechovky veľmi nemiluje (často sa to týka detí), môže ich konzumovať v podobe nátierky. Múdre mamy a manželky tak prefíkane klamú olovrantom, ktorý nevyzerá ako produkt mora, ale jeho výživové látky stravníkom poskytne.

A prečo odborníci už roky radia, aby sme si šproty, slede, sardinky alebo tuniaka v oleji dopriali aspoň raz či dvakrát do týždňa? Všetky tie chuťovo výrazné pochúťky obsahujú

  • polynenasýtené mastné kyseliny typu omega-3, ktoré sú podstatné pre správne fungovanie všetkých buniek organizmu a ich prítomnosť je dobrou prevenciou viacerých ochorení, či už aterosklerózy, artritídy, či kožných ekzémov a psoriázy
  • malé rybičky obsahujú veľa vitamínu D (v jedinej konzerve dávka na celý týždeň), vápnik, železa a jód
  • sú výborné pre činnosť srdca, pretože ich konzumáciou predchádzame srdcovým chorobám i tvorbe krvných zrazenín a chránime sa tak pred náhlou príhodou
  • majú povzbudzujúce účinky pre vredovej kolitíde, rybací tuk zlepšuje stav pacientov so zápalom vnútorností

Komu však škodia

Sardinky, šproty, slanečky, slede, makrely či lososy by nemali konzumovať pacienti trpiacich dnou.

Poznámka: Ak vyberáme z bohatej ponuky v supermarkete, treba siahať radšej po sardinkách v olivovom, slnečnicovom alebo sójovom oleji.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com