Prečo pijeme čaj

16.11.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Čaj patrí k obľúbeným nápojom a v niektorých krajín ako v Číne, v Rusku, v Anglicku či v Japonsku je pitie tohto nápoja spojené s kultúrou špecifických čajových rituálov. Niečo asi na tomto nápoji bude. Inak by sme si ho tak často a ochotne nedopriali, či už pri posedení s priateľkou v čajovni alebo ako večernú šálku bylinkového odvaru pri televízore.

Vychutnávame si ho

Jeho chuť vôňa i účinky závisia od druhu i lokality, kde bol vypestovaný, ale v každom prípade si ho spájame s príjemnou atmosférou, ku ktorej patrí teplo, svetlo sviečok a pohoda. Čaj síce upokojuje, ale zároveň je života budičom, dodáva dobrú náladu. Povzbudivý účinok zaručuje prítomnosť kofeínu, ktorý pôsobí pomalšie ako pri konzumácii kávy, pretože je viazaný na trieslovinu, ale vydrží dlhšie. Tento druh nápoja je obľúbený aj pre pestrosť vôní a chutí, takže si môže vybrať skutočne každý. Či sa rozhodne pre klasický čierny alebo skôr zelený, prípadne uprednostní čaj uvarený z čerstvých byliniek.

Čím nás lieči

  • Triesloviny v čaji majú protizápalový účinok, pomáhajú pri prechladnutí dýchacích ciest a pôsobia upokojujúco na celý tráviaci systém. Čím dlhšie necháme čaj vylúhovať, tým viac trieslovín sa vyplaví do vody, čaj je však potom trpkejší. Viac markantné je to u zeleného čaju, ten by sme mali nechať lúhovať najviac 2 minúty.
  • Teofylín podporuje krvný obeh a pomáha proti svalovým kŕčom.
  • Pitie čaju znižuje aj riziko srdcového infarktu a rakoviny.
  • Vitamín C sa nachádza v zelenom čaji, v prípade fermentácie sa však ničí.
  • Fluór prítomný v zelenom i čiernom čaji, posilňuje zuby a sklovinu, ktorá je odolnejšia voči kyslému prostrediu v ústach, ktoré vzniká po konzumácii jedla.
  • Čaj obsahuje aj éterické oleje, minerály a stopové prvky.

Základné druhy čajov:

Zelený čaj je zdravší, pretože pozberané listy a púčiky nie sú vystavené procesu fermentácie. Sú ošetrené parou, zrolované a hneď vysušené, takže si zachovávajú svoju zelenú farbu.

Čierny čaj vzniká sušením lístkov a púčikov na mriežke, pričom dochádza vplyvom kyslíka k chemickým zmenám. Fermentácia čaj síce oberá o vitamíny, ale na druhej strane predlžuje jeho trvanlivosť.

Biely čaj má jemnú kvetinovú arómu a vzniká sušením bielych čajových púčikov a mladých listových špičiek. Po vylúhovaní má veľmi svetlé sfarbenie.

Čaj Oolong je polofermetizovaný druh, získava sa prudkým zvädnutím listov na slnku a následným spracovaním v sušiarňach. Pre viackrát opakovaný proces oxidácie patrí príprava tohto druhu čaju k najnáročnejším. Výsledok sú zelenkavo-žlté lístky s načervenalými okrajmi, ktoré po vylúhovaní majú sladkú delikátnu chuť.

Bylinkové čaje sa pripravujú často aj z čerstvých lístkov alebo z ovocných čajových zmesí, ich účinok závisí od konkrétneho prírodného zdroja vitamínov a minerálov. Či už je to mäta, žihľava, jablko, ibištek alebo šípka.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com