Pri čistení ananásu sa obrňte trpezlivosťou

02.07.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Ak máme chuť na ananás, existuje aj náhradné riešenie – kúpiť si plechovku konzervovaného exotického ovocia. Kto však preferuje čerstvý, musí sa obrniť dávkou trpezlivosti pri jeho čistení.

  • Kupujeme len zrelé, ale nie nahnité plody. Ak potrebuje ananás ešte dozrieť, necháme ho položený na miske pri izbovej teplote. Jeho zrelosť otestujeme odtrhnutím lístku zo zelenej ružice, malo by to ísť ľahko.
  • Pri čistení musíme rátať s dosť veľkým odpadom. Ostrým väčším nožom zrežeme vrchnú časť s ružicou a tiež spodok plodu a postavíme si ho na dosku. Postupne zrezávame po dĺžke ananásu pásiky šupky tak hlboko, aby sme získali žltú dužinu.
  • V dužine však zostali ešte "očká", ktoré treba vyrezať menším ostrým nožíkom. Ak chceme konkurovať obyvateľom tropických krajín, kde toto ovocie rastie, tak väčším nožom budem robiť obojstranné zárezy v tvare šikmej špirály v smere umiestnených "očiek". S vyrezanými pásikmi dužiny odstránime aj malé tvrdé zvyšky pevnej šupky.
  • Ananás potom rozrežeme po dĺžke na štvrtky a z každej odrežeme stred, ktorý je tvrdý až drevnatý a preto ťažko požívateľný.
  • Očistenú a konečne konzumovateľnú časť dužiny nakrájame na plátky, prípadne na menšie kúsky.

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com