Pripravujeme ovocný ocot

30.08.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Všetci záhradkári majú výhodu. Nie celkom najkrajšie plody ovocia, ktoré popadajú zo stromov na zem, môžu použiť na prípravu ovocného octu. Je jemnejší ako klasický a kuchyňu najmä pri dochucovaní ovocných a zeleninových šalátov obohatí.

Ovocné plody, či už jablká alebo hrušky, prípadne šupky z nich, ktoré nám zostali po zaváraní, nahádžeme do súdka alebo väčšieho hrnca či inej nádoby. Potom pridáme trochu cukru, ktorý kvasenie urýchľuje, nádobu zakryjeme plátnom, zaviažeme a necháme jednoducho kvasiť. Po niekoľkých týždňoch až mesiacoch, keď už cítime silnú octovú arómu, zmes prelisujeme napríklad v lise na hrozno. Ak ho nemáme k dispozícii, po menších množstvách ju precedíme cez handričku. Ocot potom zlejeme do fliaš, v teplej miestnosti ho necháme prečistiť a potom opatrne, aby sme nepreliali aj kal usadený na dne, ho dáme do čistých fliaš. Tie uzavreté uskladníme na chladnom mieste. Predtým ich môžeme aj sterilizovať.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com