Punčové guľky
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERT Sladké jednohubky pre maškrtné jazýčky. Pre rýchlejšiu prípravu sa môžu použiť aj piškóty alebo zvyšky kúpeného koláča z piškótového cesta.
Ingrediencie:
- 6 žĺtkov
- 150 g práškového cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- kôra z ½ citróna
- 150 g polohrubej múky
- ½ lyžičky kypriaceho prášku
- sneh zo 6 bielkov
Punč:
- 250 ml vody
- 200 g práškového cukru
- 100 g masla
- 2 lyžice malinového lekváru
- 100 orechov
- 100 g kandizovaného ovocia
- 100 g hrozienok
- 150 ml rumu
Poleva:
- 3 žĺtky
- 120 g práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového cukru
Príprava:
Žĺtky vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom
a postrúhanou citrónovou kôrou. Dobre vymiešame, potom striedavo pridávame
sneh ušľahaný z bielkov a múku premiešanú s kypriacim práškom.
Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo vystlaný
papierom na pečenie a upečieme doružova. Vychladnutý plát pokrájame na
malé kocky, rozložíme na plech a necháme obschnúť. Medzitým si pripravíme
punč. Do vody dáme cukor a povaríme ho 5 minút. Sirup odstavíme
a primiešame doň maslo. Necháme vychladnúť, ale maslo nesmie úplne
stuhnúť. Potom pridáme malinový lekvár alebo trochu malinového sirupu, zomleté
orechy, nadrobno posekanú kandizované ovocie, hrozienka a rum. Osušené
piškótové kocky dáme do misy a zalejeme punčom. Premiešame, zaťažíme
a necháme stáť do druhého dňa. Potom z masy formujeme guľky, ktoré
prelejeme polevou. Polevu si pripravíme tak, že cukor preosejeme cez husté
sitko, pridáme žĺtky a vanilkový cukor a dobre premiešame.
redakcia Doma a Rada