Punčové guľky

16.02.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERT    Sladké jednohubky pre maškrtné jazýčky. Pre rýchlejšiu prípravu sa môžu použiť aj piškóty alebo zvyšky kúpeného koláča z piškótového cesta.

Ingrediencie:

  • 6 žĺtkov
  • 150 g práškového cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • kôra z ½ citróna
  • 150 g polohrubej múky
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku
  • sneh zo 6 bielkov

Punč:

  • 250 ml vody
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 2 lyžice malinového lekváru
  • 100 orechov
  • 100 g kandizovaného ovocia
  • 100 g hrozienok
  • 150 ml rumu

Poleva:

  • 3 žĺtky
  • 120 g práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového cukru

Príprava:

Žĺtky vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou. Dobre vymiešame, potom striedavo pridávame sneh ušľahaný z bielkov a múku premiešanú s kypriacim práškom. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo vystlaný papierom na pečenie a upečieme doružova. Vychladnutý plát pokrájame na malé kocky, rozložíme na plech a necháme obschnúť. Medzitým si pripravíme punč. Do vody dáme cukor a povaríme ho 5 minút. Sirup odstavíme a primiešame doň maslo. Necháme vychladnúť, ale maslo nesmie úplne stuhnúť. Potom pridáme malinový lekvár alebo trochu malinového sirupu, zomleté orechy, nadrobno posekanú kandizované ovocie, hrozienka a rum. Osušené piškótové kocky dáme do misy a zalejeme punčom. Premiešame, zaťažíme a necháme stáť do druhého dňa. Potom z masy formujeme guľky, ktoré prelejeme polevou. Polevu si pripravíme tak, že cukor preosejeme cez husté sitko, pridáme žĺtky a vanilkový cukor a dobre premiešame.


redakcia Doma a Rada