Ryba na tanieri
04.06.2024
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Rybacia polievka s ikrami, vyprážaný kapor, plnený pstruh alebo filé z lososa, kto by len podobným pokušeniam odolal. S výnimkou ľudí, ktorí ryby a morské plody vôbec nejedia, by sa väčšina k podobnému menu ochotne prihlásila.
Ryby vhodne upravené neuspokoja iba naše chuťové poháriky. Ich konzumácia má zmysel v prvom rade pre naše zdravie. Čo všetko dokážu?
- Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu i tuku v krvi. Tým zmenšujú náchylnosť na tvorbu krvných zrazenín a zároveň sa znižuje riziko mozgovej príhody alebo srdcového infarktu.
- Prítomné mastné kyseliny omega-3 pomáhajú spevňovať kĺby a zlepšujú stav pacientov s reumatickou artritídou.
- Rybací tuk funguje u pacientov s vredovou kolitídou, ktorým nezabrala klasická liečba rozsiahleho zápalu vnútorností.
- Ryby by mali konzumovať aj ľudia, ktorí trpia kožnými ochoreniami. Svrbenie a šúpanie kože ako symptómy psoriázy pomáha zmierňovať tuk z rýb.
- A treba spomenúť aj budovanie odolnosti organizmu voči rôznym druhom rakoviny vďaka pravidelnej konzumácie rybacích jedál. Ide však hlavne o morské ryby a konzervované sardinky v oleji, ktoré obsahujú najviac užitočných mastných omega-3 kyselín.
Koľko ich máme skonzumovať?
Odborníci odporúčajú dve rybacie jedlá týždenne. Jedno by malo byť tepelne upravená ryba ako hlavný chod na obed, druhým variantom môže byť nátierka z rybacej konzervy alebo asi 150-gramová porcia údenáča či kyslého zavináča zo sleďa.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com