Ryžové zdravie
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Na svete sa pestuje množstvo odrôd ryže a existujú stovky chutných receptov. Prírodná ryža je vysoko hodnotnou škrobovou potravinou, preto denne zasýti polovicu obyvateľstva tejto planéty.

Príjem väčšieho množstva ryže, ako je bežné v ázijskej časti sveta, pomáha predchádzať chronickým ochoreniam, či už chorobám srdca, cukrovke, vysokému krvnému tlaku alebo niektorým druhom rakoviny. Ryža má síce menej vlákniny ako napríklad pšenica, ale aj tak dokáže účinne zabrániť zápche. Jej pravidelnou konzumáciou sa podporuje kvalitná činnosť čriev a tým sa znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Pre ľudí s cukrovkou i nadváhou

Ryža dvíha hladinu cukru v krvi pomalšie ako zemiaky či chlieb. Pre jej schopnosť stabilizovať tak aj hladinu inzulínu, by ju mali pravidelne jesť cukrovkári.
Je vhodná je aj pre ľudí, ktorí majú obavy z prírastku váhy, pretože kalórie získané zo škrobových potravín sa ukladajú v organizme ťažšie ako tie získané z tuku.
Cenný zdroj tiamínu
Hnedá ryža pomáha dopĺňať hladinu tiamínu. Nedostatok tohto vitamínu z radu B sa prejavuje depresiou, zníženou koncentráciou, podráždenosťou, zlým spánkom, nechutenstvom a niekedy aj stratou pamäti. Je to zároveň potravina vhodná pri bezplepkovej diéte pre každého, kto má alergiu na pšenicu a pekárenské výrobky.
Ryža by sa podľa odborníkov i podľa medzinárodného dohovoru ako alternatíva škrobovej potraviny mala jesť pravidelne. Pretože sa pri priemyselnom spracovaní odstraňuje vrchný obal bohatý na živiny, vhodnejšie je voliť namiesto bielej ryže prírodnú. Dvesto gramov varenej hnedej ryže takto nahradí až tretinu dennej potreby tiamínu, ktorý biely druh takmer neobsahuje.

Poznámka: Ryžu skladujeme vo vzduchotesnom obale na tmavom chladnom mieste, uvarená vydrží prikrytá v chladničke do 3 dní. Môžeme ju však aj zamraziť.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com