Šalát zahviezdi na tanieri i v pohári
HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA Už sme asi zvykli, že zeleninový šalát nemusí byť len prílohou k mäsu alebo druhou večerou, ktorou doháňame cez deň zameškané. Dobre zvolená kombinácia potravín poliata chutnou omáčkou môže pokojne zastúpiť tanier plný opekaných zemiakov a bravčových medailónov.

Občas však treba chuťovým pohárikom pomôcť. A pretože každý pocit vrátane radosti z jedla začína v centrálnej nervovej sústave, treba našim vnemom poskytnúť vizuálny gastronomický zážitok, ktorý aj doterajších ignorantov šalátových kreácií pomkne k ochutnaniu. V praxi to znamená, že ak šalát servírujeme príťažlivým spôsobom, nadchne určite viac. A v čom všetkom môžeme šalát podávať?
Klasickou servírovacou nádobou je šalátová miska, ktorá býva porcelánová, najčastejšie biela, no hodí sa aj s farebnou potlačou. Detské motívy kreslených zvieratiek alebo veselých postavičiek motivuje aj menšie deti pustiť sa do pokrájaného ovocia v takom krásnom náručí.

Originálnou je aj keramická, najmä ak do masívnej hlbokej misky zemitých farieb naservírujeme fazuľový alebo šošovicový šalát. A brániť sa nemusíme ani drevenej miske, v ktorom zažiari zemiakový šalát s sladkokyslom náleve s vajcami.
Kto si naopak potrpí na dokonalosť pri stolovaní, ocení šalát podávaný v bielej miske, ktorý tvorí súpravu s malým tanierikom, kde sa môžu odkladať nestráviteľné časti ingrediencií.

Miska však môže byť aj zo skla, takto sa ukážu všetky úžasné farbičky kúskov zeleniny, syra či šunky v celej ich kráse. Preto sa odporúča používať aj veľkú sklenenú misu pri servírovaní šalátu v štýle studeného bufetu, z ktorej si môže nabrať každý podľa apetítu.

K nezvyčajným
nápadom patrí ponúknuť hosťom šalát v malej zaváracej fľaši (z detskej
výživy alebo menších džemov) spolu s dezertnou vidličkou. Zaručene nehrozí
toľko nehôd s kúskami šalátu na nohaviciach.
Noblesnejšou verziou bude servisový pohár ako súčasť slávnostného aranžmánu niekoľko chodového menu. Môže to byť čajový pohár s uškom alebo vínový na stopke.
Šalát bude chutiť aj rozložený na tanieri, najmä ak ide o väčšie množstvo hodné obedovej porcie. Ak si recept žiada aj dressing alebo omáčku, tieto prílohy môžeme servírovať v malej mištičke položenej priamo na veľkom tanieri so šalátom.

Niektoré šaláty je možné podávať aj prírodných obaloch, ako je vydlabaná polovice tekvice či melónu alebo väčšia žemľa upečená z chlebového cesta, prípadne baklažánová lodička. K zaujímavým nádobám patria aj vytvarované tenké placky z nekysnutého cesta. Alebo oblátkové mištičky, v ktorých vynikne šalát z viacerých druhov ovocia.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com