Šikovné zeleninové finty

21.08.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Každá gazdinka má svoje triky, ktorými dosahuje pri varení lepší efekt. Ale nepohrdne ani novými radami. Ktoré sú to?

  • Keď pri varení červenej kapusty prilejeme trochu octu, zachová si výraznú bordovo-fialovú farbu.
  • Karfiol pri varení nezožltne, ak do vody pridáte trochu octu.
  • Brokolicu i karfiol povarme krátko v octovej vode, aby sme hlávky zbavili možný prítomný hmyz.
  • Pri varení zeleného hrášku vodu ocukrime, takto si zachovajú peknú zelenú farbu.
  • Chutnejší je kel pozbieraný po prvých mrazoch, je jemnejší a stráviteľnejší.
  • Pór nikdy neskladujme v blízkosti potravín, ktoré ľahko naberajú cudzie pachy, lebo by boli cítiť pórom. Týka sa to najmä jabĺk, citrusového a drobného bobuľového ovocia, hrušiek a tiež masla.
  • Aj zo staršej zelenej fazuľky môžeme získať chuťou čerstvú, ak do vody pri varení nasypeme štipku cukru a soli.
  • Staršie, mierne scvrknuté reďkovky zachránime pre šalát, ak ich na 2 až 3 hodiny ponoríme do ľadovej vody.
  • Ružičkový kel po uvarení osoľme, aby nám nezošedol.
  • Pri tepelnej úprave kapusty používajme rascu, ktorá tento druh zeleniny urobí stráviteľnejší.
  • Ak nespracujeme čerstvo kúpenú špargľu v ten istý deň, do chladničky ju uložme zabalenú v mokrej utierke, takto vydrží tri dni. No najchutnejšia je v deň zberu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com