Šípkový či radšej zázvorový?

10.01.2025

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA    Veľké šálky čaju. A niekoľkokrát počas dňa. To je jedno z hlavných odporúčaní lekárov každému, koho skolí chrípka, zápal priedušiek alebo kašeľ. Čaj lieči a zároveň pomáha organizmu zbavovať sa škodlivých látok, ktorých sa počas ochorenia kumuluje v tele viac než inokedy. A ktorý je ten správny? Voľba by mala padať na bylinkové čaje, čierny odvádzaním vody z tela zahusťuje hlieny.

Šípkový – plody šípovej ruže sú povestné vysokým obsahom vitamínu C, takže podporujú obranyschopnosť organizmu. Šípkový čaj je výborný pri všetkých vírusových ochoreniam, ktoré vďaka tekutiny kyslastej chuti zdoláme rýchlejšie. Ale výhradne teplý, pretože studený už stráca svoj účinok.

Harmančekový – je vhodný pri liečbe zápalov a podráždenia sliznice, čo je typický symptóm ochorení horných dýchacích ciest a nosa.

Lipový – pomáha pri kašli a zahlienení a liečbe horúčkovitých ochorení dýchacích ciest, najlepšie chutí osladený medom.

Šalviový - s trochou tymianu a ochutený citrónom a medom je výborným prírodným liekom pri zápaloch hrdla.

Bazový – je najlepšie piť pri chrípke, angíne, nádche, zápale dutín i pri bronchitíde. Netreba ho sladiť, pretože čierna baza má sladkú príchuť.

Zázvorový – potláča kašeľ, bolesť i horúčku vďaka aktívnym zložkám, ktoré zázvor obsahuje. Výluh z nastrúhaného koreňa sa pije s medom a citrónom.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com