Bryndzové si v tehotenstve nedávajte

06.02.2024

MAMINA – SOM TEHOTNÁ    Aj keď sme zvyknutí konzumovať niektoré typické jedlá, počas tehotenstva by sme sa ich mali vzdať. Platí to aj teraz aktuálne v novej sezóne čerstvej bryndze, ktorá mnohých motivuje k príprave obľúbených slovenských halušiek.

Chceme len to najlepšie, preto si napríklad bryndzu kupujeme priamo na salašoch alebo u slovenských stánkových malopredajcov, ktorí ručia za originalitu a chuťovú výnimočnosť výrobkov, ale nie za zdravotnú bezúhonnosť. Problémom je, že táto bryndza býva často vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka, produkt preto neprešiel tepelnou úpravou. Takto hrozí riziko tráviacich ťažkostí a hnačkových ochorení. Situácie sa dramatizuje, keď prírodnú bryndzu skonzumuje tehotná žena, u ktorej priebeh infekčnej hnačky spojenej s horúčkami a kŕčmi môže tehotenstvo skomplikovať.

Ani plesňové syry

Rizikovými potravinami sú aj mäkké a najmä plesňové syry, ktoré by pre prítomné plesne mohli poškodiť nevyvinutý imunitný systém nenarodeného dieťaťa, ale i citlivý organizmus tehotnej ženy. Navyše bývajú byť zdrojom listeriózy, ktorá môžu v najhoršom prípade vyprovokovať potrat alebo predčasný pôrod. Táto infekcia sa prejavuje podobne ako chrípka – bolesťami hlavy i svalov, teplotou, žalúdočnými ťažkosťami a únavou.

Vzdať sa na pár mesiacov by mala budúca mamička hlavne takých syrových výrobkov, ako je camembert, niva, feta či encián. A samozrejme aj bryndza. Veď prídu aj ďalšie sezóny.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com