Orechové ježe

06.02.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY    Múčnik v tvare ježa z kysnutého cesta plnený orechovou plnkou.

Ingrediencie:

  • 500 g hru múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 70 g masla
  • 1 maslo
  • 250 ml mlieka
  • Soľ
  • 20 g droždia
  • Plnka:
  • 300 g orechov
  • 240 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 ml mlieka

Príprava:

Do múky pridáme rozpustené maslo, cukor, droždie, vajce, soľ, mlieko a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.

Potom si pripravíme plnku. Mlieko, cukor, a vanilkový cukor dáme zovrieť, pridáme mleté orechy, premiešame a necháme vychladnúť.

Na pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkáme po vykysnutí. Pokrájame na rovnako veľké štvorce.

Do stredu každého dáme orechovú plnku. Okraje štvorca stlačíme a sformujeme telo ježa.

Všetky ježe necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte vykysnúť.

Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a nastriháme sterilnými nožničkami od hlavy smerom dozadu tak, aby vznikli ostne. Ešte sformujeme nufáčik a z hrozienok urobíme oči.

Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.


redakcia Doma a Rada