Slivkové knedličky zo zemiakového cesta

06.02.2024

VARENIE - RECEPTY - BEZMÄSITÉ JEDLÁ    Knedličky zo zemiakového cesta so slivkami sú tradičné slovenské jedlo vhodné pre priaznivcov sladkej večere.

Ingrediencie:

  • 600 g varených pretlačených zemiakov
  • 200 g hrubej múky
  • Troška soli
  • 30 g masla
  • 1 vajce
  • 80 g masla na poliatie
  • 120 g jemnej strúhanky
  • 40 g masla na opraženie strúhanky
  • 120 g práškového cukru
  • 500 g slivák

Príprava:

V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame. K sčasti vychladnutým pridáme múku, soľ, maslo, vajce a vymiesime na hladké cesto. Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame na štvorce. Do každého štvorca vložíme očistenú a umytú zrelú slivku, všetky štyri rohy preložíme cez slivku, postláčame a vytvoríme medzi dlaňami guľku. Pripravené guľky vložíme do vriacej posolenej vody a varíme asi 5 minút. Potom ich vyberieme dierkovanou varechou, necháme odkvapkať, dáme na misu a polejeme rozpusteným maslom, posypeme strúhankou opraženou na masle a napokon práškovým cukrom.

TIP: Zo sliviek môžeme dopoly otvoriť, odstrániť kôstku a vložiť dovnútra polovicu kocky cukru. Je to dobrá rada najmä v prípade druhov slivky, ktoré nie sú veľmi sladké.


redakcia Doma a Rada