Šunka v aspiku
VARENIE - RECEPTY - STUDENÝ BUFET Šunka uväznená v aspiku uspokojí všetkých priaznivcov výrazných chutí.
Ingrediencie:
- 400 g šunky
- 650 g aspiku
- karotka
- zelená petržlenová vňať
Aspik:
- 850 ml vody
- 40 g cibule
- asi 75 g želatíny
- 100 ml octu
- 15 g soli
- celé čierne i nové korenie
- bobkový list
- 1 bielok na vyčistenie aspiku
Príprava:
Ako prvý si pripravíme aspik. Vo vode rozpustíme soľ
a cukor, pridáme cibuľu pokrájanú na kolieska, korenie, bobkový list a ocot,
povaríme a odstavíme. Ešte do horúceho vývaru vlejeme želatínu rozpustenú
v troche vody a dobre premiešame. Potom z bielka ušľaháme tuhý
sneh, ktorý vložíme do vývaru. Prikryté necháme stáť, kým sa aspik nevyčistí.
Po vyzrážaní bielka ho precedíme cez čistý obrúsok alebo husté sitko. Dve
tretiny šunky pokrájame na tenké rezance a v miske ju premiešame
s vlažným, ešte tekutým aspikom. Predtým sme na dno podlhovastej formy
alebo ohňovzdornej misy uložili v odstupoch ozdobne vykrojenú polouvarenú
karotku (môžu to byť aj iné druhy zeleniny) a na ňu položili plátky šunky.
Zaliali sme ich trochou tuhnúceho aspiku a zopakovali ešte raz. Takto
vznikla základná efektná vrstva, na ktorú nalejeme polotekutú zmes šunky
a aspiku. Necháme stuhnúť a po vyklopení získame tvar studenej
pochúťky s karotkou v aspiku navrchu, ktorú nakrájame na širšie
plátky. Podávame s chlebom.
redakcia Doma a Rada