Skúsme ovocnú polievku

23.08.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    V horúci deň osvieži najlepšie studená polievka. Možno ako tradičná sa v slovenskej kuchyni vníma skôr sýta strukovinová alebo zapražená zemiaková polievka nakyslo. V lete si však tráviaci systém netreba zaťažovať jedlami, ktoré prajú nášmu organizmu skôr v chladnejších mesiacoch. Na prípravu osviežujúceho receptu si môžeme zobrať na pomoc sezónne ovocie.

Potrebujeme asi pol kilogramu zrelých broskýň, ktoré umyjeme, vykôstkujeme a s trochou vody udusíme domäkka. Rozvarené kúsky broskýň potom pretrieme cez sito a do získanej zmesi dáme štipku soli a trochu cukru. Potom ju zalejeme asi l litrom vody, premiešame a povaríme. Potom v malom množstve vody rozmiešame 30 g maizeny, nalejeme do broskyňovej polievky a necháme zovrieť. Ak je zmes príliš hustá, pridáme ešte 3 až 4 deci vody. Do hotovej polievky ešte zamiešame citrónovú šťavu a 3 ošúpané a nadrobno rozkrájané broskyne a ak je pohostenie určené dospelým, môžeme priliať aj 100 ml bieleho vína. Broskyňová polievka je chutná vlažná alebo studená. Na lepšie zasýtenie môžeme ako prílohu podávať keksy alebo piškóty.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com