Skúsme raz maffiny

05.11.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Miešanie svetových kuchýň má veľkú výhodu. Do našich gastronomických zvyklostí sa postupne zakomponujú aj recepty, ktoré by sme inak nemali možnosť ochutnať. Podobne ako typický americký dezert - maffin, na ktorom si zvyknú pochutnať nielen naše deti, ale aj my sami. Navyše tento jednoduchý múčnik má toľko variácií, že si prídu na svoje rovnako milovníci kombinácii lahodného cesta a ovocia či čokolády, ale i pochúťok naslano.

Aj keď v každom supermarkete či pekárni dostať hotové, upiecť si ich môžeme aj doma. Nie je to náročný recept, naučia sa ho pokojne aj väčší školáci. Treba dodržať pár užitočných zásad:

  • Základom je polohrubá múka, ktorú pre zjemnenie múčnika môžeme zmiešať s hladkou v pomere 1:1.
  • Pri príprave cesta je namiesto mlieka lepšie použiť jogurt alebo kyslú smotanu, pomôže k vláčnejšej štruktúre upečeného cesta. Hotové cesto má byť nadýchané, pórovité, vlhké a šťavnaté.
  • Môžeme síce použiť podľa receptu aj rastlinný tuk, ale maslo je vhodnejšie.
  • Cesto by sa nemalo vymiešať v mixéri, ale ručne a krátko, jeho konzistencia má byť polohustá a skôr trochu viac hustejšia, aby sa po naložení dávky do formičky neroztieklo a vytváralo mierny kopček. 
  • Cesto nakladáme do silikónovej alebo teflónovej formy na maffiny alebo do porcelánových mištičiek na zapekanie. Tie sú pre veľkosť výborné najmä, ak do cesta zamiešame kúsky čokolády alebo väčšie kúsky ovocia. Ak máme obyčajnú plechovú formu, do každého priestoru na maffin vložíme najprv papierový košíček.
  • Formu alebo papierový košíček naplníme len do 2/3, pretože maffin pečením zväčší svoj objem, takže veľké množstvo cesta by pretieklo cez okraj a múčnik by bol zdeformovaný.
  • Maffiny pečieme v predhriatej rúre asi 15 až 20 minút pri teplote 190°C, pri vyššej by sa vysušili, pri nižšej by sa cesto nezdvihlo. Výnimkou je teflónová forma, ktorá je výborným vodičom tepla, v jej prípade teplotu znížime na 165°C.
  • Po vybratí z rúry ich necháme 2 minúty vo forme, až potom ich opatrne vyberieme z formičiek. Netreba ich tam nechať príliš dlho, mohli by zvlhnúť a ťažšie by sa vyberali.

Často opakované chyby:

  • Ak sme cesto príliš dlho mixovali, maffiny budú spľasnuté alebo v ceste sa vyskytnú veľké diery.
  • Priveľa múky spôsobí tuhosť cesta, ktoré bude ťažšie stráviteľné a menej chutné.
  • Dlhé pečenie alebo vysoká teplota rúry môže maffiny vysušiť.
  • Horúca rúra ich môže pripáliť, pričom vnútri zostanú surové.
  • Ak sme ich piekli naopak pri nízkej teplote, cesto nie je nadýchané a nezíska zlatohnedú farbu.
  • Ak je problémom dostať ich z formičiek, tak sme ich nedostatočne vymastili (silikónové a teflónové netreba).


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com