Škvarkové pagáčiky
VARENIE - RECEPTY - STUDENÝ BUFET Slané pagáčiky sú tradíciou, na skutočne chutné treba dodržať tradičný recept našich starých mám.
Ingrediencie:
- 650 g hrubej múky
- 3 žĺtky
- 300 g škvarkov
- 40 g droždia
- 30 g masla
- 250 ml mlieka
- 2 kocky cukru
- 1 lyžica soli
- 1 vajce
Príprava:
Škvarky zomelieme a zmiešame s polovicou múky. Do druhej pridáme kvások (v časti mlieka necháme napučať droždie), rozdrvené kocky cukru (prípadne 3 lyžičky kryštálového), rozpustené maslo, žĺtky, soľ a mlieko. Cesto dobre vymiesime a rozvaľkáme ho na pomúčenej doske. Do jeho stredu položíme mierne rozvaľkáme, veľkosťou menšie, škvarkové cesto. Potom ho zabalíme do kysnutého cesta, rozvaľkáme natenko a preložíme na tretiny. Keď trochu vykysne, znovu ho rozvaľkáme a preložíme a takto to zopakujeme ešte dvakrát. Napokon ho rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Aj keď tradičné sú okrúhle, lepšie je pokrájať cesto na štvorce, takto nemáme žiadny odpad. Zo zvyškov totiž už nedokážeme urobiť vrstvené pagáčiky, pretože ďalším premiesením sa vrstvenie poruší. Na vrch pagáčikov pritlačíme mriežkovanú formičku na krájanie zemiakov a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ich dobre vykysnúť a potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme.