Slivkový koláč s posýpkou
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Typicky jesenná verzia ovocného koláča najmä pre tých, ktorí v detstve chodili ochutnávať maminu posýpku do kuchyne.
Ingrediencie:
- 300 g polohrubej múky
- 150 g uvarených zemiakov
- 120 g rastlinného tuku
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- ½ balíčka kypriaceho prášku štipka soli
- 700 g sliviek
- 70 g tuku
- škorica
Posýpka:
- 40 g hrubej múky
- 30 g masla
- 30 g práškového cukru
Príprava:
Múku preosejeme, zmiešame s kypriacim práškom a postupne do nej pridáme posekaný tuk, vychladnuté a pretlačené zemiaky a cukor zmiešaný so soľou. Rukou spolu premiešame, pridáme vajce a vymiešame na cesto. toto rozvaľkáme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto poukladáme vykostené rozpoltené slivky vnútornou stranou smerom nahor, inak by vytekajúca šťava znehodnotila cestový základ koláča. Napokon nasypeme po celom povrchu posýpku, ktorú sme získali zmiešaním múky, masla a cukru. Koláč najprv pečieme v dobre vyhriatej rúre, potom teplotu znížime. Upečený a vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame.
redakcia Doma a Rada