Slivkový lekvár s bonusom
VARENIE - SKLADOVANIE Slivkový lekvár je hlavne v niektorých regiónoch slovenskou tradíciou. Na správne varenie zmesi pomletých sliviek a cukru po častiach sa však treba vyzbrojiť trpezlivosťou. Ak sa nechceme vzdať originálnej chuti sliviek, si však môžeme pripraviť operatívnejšie verzie džemu s pridaním ďalších ingrediencií.
Slivkový džem je výborný aj v kombinácii s alkoholom, s makom alebo s orechmi. Použiť môžeme kryštálový alebo želírovací cukor, ktorý proces varenia skráti. Ako postupovať?
- Alkohol: Nadrobno pokrájané polovičky sliviek (asi 1,5 kg) povaríme so želírovacím cukrom, s červeným vínom (asi 150 ml) i so šťavou z dvoch citrónov a necháme z večera do rána postáť. Potom zmes znovu zohrejeme, necháme zovrieť a pred dokončením prilejeme 5 cl slivovice. Môžeme však použiť aj rum.
- Mak: Kilo sliviek varíme s pol kilogramom kryštálového cukru a po pustení šťavu prilejeme citrónovú šťavu a prisypeme 6 lyžíc mletého maku. Varíme, kým džem nezhustne.
- Orechy: Kilogram pokrájaných sliviek privedieme so 100 ml hroznového džúsu do varu a potom pridáme želírovací cukor, 100 g orechov (alebo lieskových orieškov). Po 3 minútach môžeme plniť poháre.
Poznámka: Kedysi sa zvykol pri varení lekváru zo sliviek priliať aj ocot, ktorý sa zamiešal do ovocnej zmesi spolu s cukrom ešte pred varením. Na dva kilogramy odkôstkovaných sliviek treba pol kila cukru a 100 ml octu.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com