Sójová nátierka ako zdravá večera
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Sója je určite zdravá potravina, mnohí preto rozmýšľajú, ako ju zakomponovať do svojho jedálnička. Varené sójové bôby si môžeme pridať do šalátov, no sú aj vhodným základom pre prípravu chutných nátierok.
Výhodou je, že strukovina ako súčasť nátierky zostane dokonale zatajená aj pred tými členmi rodiny, ktorí sa zubami nechtami bránia zdravým pokrmom a večera bez mäsa či vône údeniny sa im neráta. Navyše takýto pokrm spĺňa výborne aj kritériá pôstu, ktorí sa niektorí pred Veľkou nocou snažia aspoň občas zakomponovať do svojich stravovacích zvyklostí. Dôležité je v prvom rade sóju správne uvariť, aby boli bôby mäkké a dali sa ľahko spracovať. Môžeme ich kombinovať s varenou koreňovou zeleninou, droždím, sardelovou pastou, kyslými uhorkami, nastrúhaným syrom, vajcami, cibuľou i varenými zemiakmi, zmes napokon zjemníme vyšľahaným tvarohom, smotanou alebo majonézou, prípadne kečupom. Ponúkame tri verzie sójových nátierok, každý si vyberie podľa preferencií prísad.
Sójová nátierka s rajčiakovým pretlakom
Potrebujeme:
- 150 g uvarených sójových bôbov
- 100 g mäkkého tvarohu
- soľ
- 2 lyžice rajčiakového pretlaku
- 1 menšiu cibuľu
- 1 lyžicu octu
- mlieko
- pažítku
Príprava:
Uvarené sójové bôby pretrieme a zmixujeme s trochou mlieka. Pridáme tvaroh, soľ, rajčiakový pretlak, nadrobno posekanú cibuľu, olej a dobre premiešame. Ak je zmes príliš hustá, prilejeme ešte trochu mlieka. Na záver zamiešame do nátierky nadrobno posekanú pažítku.
Sójová nátierka s bryndzou
Potrebujeme:
- 150 g uvarených sójových bôbov
- 100 g čerstvej bryndze
- 50 g masla
- 1 lyžičku horčice
- trochu smotany
- 1 vajce uvarené natvrdo
- 1 cibuľu
- rajčiaky na ozdobenie
Príprava:
Uvarené bôby pretrieme a a spolu s bryndzou, zmäknutým maslom, horčicou i smotanou vymiešame dohladka, prípadne zmixujeme. Potom pridáme nadrobno posekanú menšiu cibuľu, posekané vajce a ešte premiešame. Podávame na krajcoch chlebíka s kolieskami cibule a rajčiaku.
Sójová nátierka so zeleninou
Potrebujeme:
- 150 g uvarených sójových bôbov
- trochu mlieka
- soľ
- 2 lyžice oleja
- 50 g karotky
- 50 g mladého kalerábu
- reďkovku
- mladú cibuľku
Príprava:
Uvarené a pretreté alebo s trochou mlieka rozmixované sójové bôby osolíme. Potom pridáme olej, najemno nastrúhanú karotku, kaleráb i reďkovku. Všetko premiešame a servírujeme v mise posypanú s nadrobno nakrájanou cibuľkou.
Ako variť sójové bôby?
Sóju musíme najprv namočiť do studenej vody na 12 až 16 hodín, najlepšie cez noc, na druhý deň ju zlejeme. Potom ju zalejeme asi trojnásobne väčším objemom čistej vody a varíme približne 2,5 hodiny. V tlakovom postačí 40 minút. Dobu varenia nepredlžujeme, pretože bôby začnú opäť tvrdnúť.
redakcia Doma a Rada, FOTO: archív, freepik