Špargľa v kuchyni
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Dostala sa do vášho zorného uhla zaujímavá zelenina, ktorú ste doteraz v obchode obchádzali? Možno ste doteraz o špargli veľa nevedeli alebo ste si iba netrúfali položiť na pracovnú dosku elegantné stonky, o ktorej chuti sa rozprávajú báje, lebo vaša mama z nej pripraviť pokrmy nezvykla. Ale skúste jej dať šancu. Práca so zelenými alebo bielymi stonkami nie je vôbec náročná a tepelná príprava je jednoduchšia, než by ste predpokladali.
Gurmáni tvrdia, že najviac si pochutnáme na uvarenej špargli pokvapkanej maslom, prípadne ugrilovanej a podávanej s prosciuttom, pravou talianskou šunkou. Špargľa má lahodnú chuť, ktorú iné ingrediencie zbytočne potláčajú. No pre väčšiu pestrosť môžeme túto zeleninu využiť v kuchyni aj pri iných receptúrach.
Čo ešte dobré môžeme zo špargle uvariť
- Z bielej je výborná krémová polievka, podávaná s krutónmi.
- Zelená je ideálna dusená v pare ako príloha k mäsu, najmä k rybám, hydine či teľaciemu.
- Cestoviny chutia dobre aj poliate omáčkou uvarenou z kúskov špargle a cukety, ktorú ochutíme cesnakom a zahustíme solamylom.
- Alternatívou večere sú obložené celozrnné žemle s varenou alebo grilovanou špargľou a vajíčkom.
- Zo špargle si môžeme pripraviť aj slaný koláč z lístkového cesta s viacerými druhmi syra a bylinkami.
- Bez chyby sú aj špargľové závitky – pár stoniek obalených v plátku šunky, ktoré posypané syrom krátko zapečieme.
- Grilovaná je chutnou náplňou do palaciniek alebo omeliet.
- V pare uvarenú zelenú špargľu podávame s holandskou, šampiňónovou alebo syrovou omáčkou, je to výborné jedlo. Môžeme pridať aj volské oko.
- Špargľa je aj dobrým základom pre prípravu chutných šalátov v kombinácii s vajíčkami a špenátom alebo listovým šalátom. Ale hodia sa aj orechy, zrniečka z granátového jablka a plátky tvrdého syra.