Špenát by mali jesť tehotné ženy

15.10.2024

VARENIE - POTRAVINY     Niekto si ho dáva na obed celkom často, iný ho vôbec nemusí. Vraj zelená burina mu vôbec neučarovala. Kto si však špenát obľúbi, robí pre svoje zdravie naozaj veľa.

Pôvod

Význam tmavozelených listov v kuchyni poznali už starí Peržania a po Európe ho rozšírili Arabi v 10. až 11. storočí. V 15. storočí sa táto zelenina považovala za liečivú rastlinu účinnú najmä pri poruchách tráviaceho systému. O storočie neskôr sa špenát stal vo Francúzsku kulinárskou pochúťkou. Dnes sú hlavnými pestovateľmi USA, Holandsko a Škandinávia.

Prínos pre zdravie

Aj keď obsah železa v špenáte nie je tak vysoký, ako sa pôvodne zvyklo uvádzať, prítomnosť ďalších dôležitých vitamínov a minerálnych látok garantujú dôležitosť jeho pozície v gastronómii. Výskumy potvrdili, že ľudia, ktorí pravidelne túto zeleninu konzumovali, sa účinne chránili pred rakovinou žalúdka, kože, pľúc, prostaty a močového mechúra. Prítomné antioxidačné karotény a vitamíny C a E znižujú riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice.

Konzumácia listovej zeleniny vrátane špenátu chráni človeka pred svalovou degeneráciou AMD, ktorá je vo vyššom veku príčinou slepoty. Draslík, ktorý sa v tejto zelenine v hojnom množstve nachádza, reguluje vysoký krvný tlak. Biotín zase chráni nechty pred lámavosťou. Ak by sme pravidelne skonzumovali 50 g špenátu, pokryli by sme si potrebnú dávku horčíka, ktorý posilňuje cievy a srdce, aktivuje látkovú premenu a spolu s vápnikom pomáha predchádzať odvápneniu kostí ako častej príčiny vážnych zlomenín.

Ako bohatý zdroj kyseliny listovej je špenát odporúčaný tehotným ženám v snahe predísť narodeniu dieťaťa s rázštepom chrbtice. Naopak, vyhýbať by sa mu mali pacienti s dnou, pretože puríny v špenáte môžu spôsobiť ďalšie zvýšenie hladiny kyseliny močovej v krvi.

Využitie v kuchyni

Mladý špenát je výborný aj v surovom stave ako základ zeleninového šalátu. Väčšie listy používame na prípravu prívarkov zahustených bešamelom i náplní do omeliet, lasagní a mäsa, vrátane rýb. Pred prípravou listy špenátu poumývame, hrubšie stopky odtrhneme a mäkké časti pokrájame. Dáme na panvicu s trochou masla alebo oleja a štipkou soli. Pridáme trochu vody a za občasného miešania dusíme 8 až 10 minút. Napokon doň zamiešame trochu smotany alebo mlieka. Špenát by sa mal konzumovať najviac dvakrát týždenne. Častejšie sa neodporúča, pretože vysoký obsah oxalátov zhoršuje vstrebávanie minerálov.

Skladovanie

Kupovať by sme mali čerstvý špenát s nezvädnutými sýtozelenými listami, ktoré skladujeme v chladničke zabalený, a tepelne ho spracúvame až tesne pred konzumáciou. Zvädnuté listy si uchovávajú omnoho menej živín ako zmrazené. Práve preto je obľúbený mrazený špenát, ktorý si zachováva vysoký podiel vitamínov.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com