Srdcovo-cievne ťažkosti
VARENIE - SPRÁVNA - DIÉTY
Charakter problému
Cievne problémy, ktorých vrcholom môže byť mozgová príhoda alebo srdečný infarkt, bývajú dôsledkom poškodenia ciev. Cievne steny, na ktorých sa vytvárajú aterosklerotické pláty, hrubnú, tepny sa upchávajú a zvyšuje sa riziko náhlej príhody. Na vine je látka známa ako cholesterol, ktorá sa vyskytuje najmä v mastných, tukových jedlách.
Čo si dopriať a čo z jedálnička vyškrtnúť
Pri ťažkostiach srdcovo-cievneho charakteru alebo už i pri zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi treba zmeniť stravovacie zvyklosti. Podstatné je nekonzumovať žiadne tučné mäsá, vnútornosti, údeniny, vyprážané jedlá, majonézy, dresingy a krémové zákusky. Ale naopak na tanier často klásť zeleninu a ovocie, ryby, strukoviny a nízkotučné mliečne i celozrnné výrobky. Namiesto cukru treba sladiť medom, namiesto korenín a soli používať vňate a bylinky a piť treba hlavne minerálky a ovocný či zelený čaj.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com