Šťavnatejšie francúzske zemiaky
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Zvyknete pripraviť rodine na večeru francúzske zemiaky? Asi aj u vás ako aj v iných domácnostiach sa po tomto jednoduchom, ale chutnom jedle len tak zapráši. My máme malú fintu, ako osvedčený recept vylepšiť.
Väčšina receptúr v kuchárskych knihách uvádza použiť v šupke uvarené zemiaky, ktoré po ošúpaní nakrájame na kocky či kolieska. Skúsme raz použiť surové zemiaky. Jednoducho ich ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Potom do olejom vytretej jenskej misy poukladáme jednotlivé vrstvy zemiakov, natenko nakrájanej klobásy a na kolieska rozkrájané vajcia, každú zemiakovú vrstvu vždy posolíme a pokvapkáme olejom. Dobu pečenia musíme trochu predĺžiť (trvá to asi 40 minút pri 180 °C), ale čas celkovej prípravy sa nepredlžuje, pretože sme získali asi hodinku potrebnú na uvarenie a očistenie zemiakov v šupke. K šťavnatosti francúzskych zemiakov pomôžu aj dve surové vajíčka rozhabarkované v deci mlieka a ochutené vegetou, ktorými zalejeme povrch jedla. Potom ho ešte na desať minút dáme do rúry zapiecť bez pokrývky, teplotu vtedy zvýšime aspoň na 200 °C, prípadne na 220 °C, ak chceme mať povrch chumkavý.
Chutné alternatívy
Dása aj experimentovať, k zemiakom skúsme pridávať aj iné potraviny. Namiesto klobásy to môžu byť párky, zvyšky pečeného mäsa alebo oravská slanina. A teraz v sezóne sa ponúka aj zelenina, vhodná je napríklad predvarená boroklica, karfiol alebo hlavičky ružičkového kelu.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com