Syry sú k vínu ideálne
HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA Piť víno a pochutnávať si na syre, to je tak francúzske či talianske. Ba vlastne už svetové. Veď oceniť kombináciu dezertného moku a kvalitného výrobku z mlieka vie každý. Najmä, ak sa zvolí to správne duo. Či už budeme vyberať syr podľa obľúbenej sorty vína alebo naopak druh vína podriadime preferovanému typu syra, to je jedno. Treba sa len orientovať v základnej kulinárskej abecede. Aké sú najvhodnejšie kombinácie?
- jemné biele vína + mäkké krémové syry
- biele víno s výraznejšou chuťou + parené syry, čedar
- aromatické biele víno + jemné plesňové syry, napr. hermelín
- prírodné vína typu rizlingu + tavené syry, ale i eidam
- mladé biele alebo ružové víno + ovčie a kozie mladé syry
- jemne korenené mladé červené víno + plesňové syry, niva
- suché červené víno + údené a tvrdé syry, napr. ementál
- ovocné červené vína, napr. ríbezľové + čerstvé syry ako feta či mozzarella
- šumivé vína + ricotta
Ak chceme pripraviť pre hostí, ktorí si potrpia práve na víno, jednoduché pohostenie, na väčšiu misu nakrájame rôzne druhy syrov a doplníme ich kúskami jablka, hroznovými bobuľami a okruškami tmavého i bieleho chleba. A budeme ako súčasníci starého Ríma či iných starovekých civilizácií, kde sa konzumovalo, čo príroda dala. Veď víno, syr či chlieb k takýmto základným druhom poživne nesporne patria.
Poznámka: Nezabudnime, že okrem vína má mať správnu teplotu aj syr. Ideálom sú interiérové hodnoty od 18 do 20 stupňov. Preto syr ešte pred konzumáciou vyberieme z chladničky, aby zmäkol a zároveň sa uvoľnila jeho aróma.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com