Tekvicové maškrty pre deti
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Tekvica je sezónna zelenina, treba ešte stíhať v tejto jeseni vychutnať si ju. A pretože je aj veľmi zdravá, mala by sme ju dopriať aj našim deťom.
Ale ako dostať tekvicové jedlá do bruška malého škôlkara či školáka, ktorý zvykne zeleninové jedlá tvrdošijne odmietať? Vyhráva mama ako kuchárka s fantáziou.
Tekvica na sladko
Tento druh zeleniny môžeme použiť aj na prípravu zdravých sladkých maškŕt. Možností je niekoľko:
Dobrota s vianočnou atmosférou – Tekvicu neošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Potom chytíme do ruky každý v časti so šupkou, dužinu namočíme v mede a kúsok tekvice položíme na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou smerom dolu. Po upečení do zlatista posypeme mletými orechmi.
Kandizovaná tekvica – Najprv si uvaríme hustejší cukrový sirup (pol litra vody a pol kila kryštálového cukru). Asi 600 g kociek tekvice ponoríme do sirupu a varíme asi 5 minút. Osladené tekvicové kúsky vyberieme a dáme na plech. Pokvapkané olejom pečieme asi pol hodiny. Hotové posypeme práškovým cukrom a deťom ponúkneme až po vychladnutí namiesto cukríkov.
Medovo-tekvicový dezert – Kúsky neošúpanej tekvice Hokkaido uložíme šupkou smerom dole na panvicu alebo plech, potrieme ich medom, posypeme škoricou a hnedým cukrom a dáme piecť na 20 minút do rúry. Podávame posypané orieškami a môžeme pridať aj šľahačku a za lyžicu roztopenej čokolády.
Osvedčená pochúťka
Jedným konkrétnym múčnikom nič určite nepokazíte. Mafíny, ktoré sú nenáročné na prípravu, milujú veľkí i malí maškrtníci. Základom je tekvicové pyré, ktoré získame z upečenej tekvice hokkaidó. K nej potom stačí pridať bežné ingrediencie na cesto na mafíny ako olej, mlieko, med, vajcia, vanilkový extrakt, cukor, škoricu a muškátový orech.
Nielen pre chuť, aj pre zdravie
Zaradiť tekvicu do rodinného jedálnička nie je márne. Obsahuje vitamíny C, E a skupiny B, fosfor, draslík, vápnik a železo. Priaznivo pôsobí na žalúdočnú sliznicu a liečivo pri obličkových ochoreniach, vďaka močopudným účinkom pomáha zbavovať organizmus hlístov, škrkaviek a podobných parazitov.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com