Tekvicovými semiačkami proti infarktu
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Aj keď tekvicové semiačka dostaneme kúpiť po celý rok, dôležitosť ich konzumácie sa príchodom jesene vždy reštartuje. Veď je čas dozrievania tekvíc, ktoré sú zdrojom nielen len chutnej dužiny, ale aj drobných semiačok zelenej farby. Chrumkať by sme ich mali čo najčastejšie. Okrem toho, že sú chutné, predstavujú aj zdravotný prínos pre náš organizmus.
Tekvicové semiačka obsahujú vitamíny A, B, D a E, zinok, horčík, mangán, fosfor, železo, vápnik, meď, aminokyseliny, antioxidanty i esenciálne mastné kyseliny. Chránia nás preto účinne aj pred rakovinou. A aké ďalšie problémy si ich pravidelnou konzumáciou dokážeme riešiť?
- slabý imunitný systém a nižšiu odolnosť voči infekciám vrátane chrípky
- komplikácie pri hojení rán
- vysokú hladinu cholesterolu, ktorá spôsobuje artériosklerózu a zvyšuje riziko infarktu
- sklon k tvorbe močových kameňov
- zväčšenú prostatu a ťažkosti s vylučovaním moču
- zlú náladu, lebo prítomný tryptofán ovplyvňuje hladinu hormónu šťastia serotonínu
V koláči i v dressingu
Tekvicové semená by sme si mali dopriať radšej v prírodnej podobe ako tie pražené a solené. Ak nie sme priateľom priamej konzumácie, môžeme ich pridávať do cesta pri príprave pečiva, koláčov a lievancov alebo nimi dochutiť ovsené vločky, krémovú polievku či zeleninový šalát. Pre lepšie vstrebávanie živín sa odporúča semiačka dobre požuť. Optimálne množstvo sú 2 hrste denne. Siahnuť však môžeme aj po jemnom tekvicovom oleji získanom z tekvicových jadierok, ktorý tiež pomáha liečiť choroby močového mechúra, močových ciest a prostaty, znižuje hladinu cholesterolu a zohráva úlohu aj pri regulovaní tukov a zlepšovaní prietoku krvi v cievach. Hodí sa na dochucovanie šalátov, nátierok, omáčok a dressingov.
A pre niektoré dieťa
Tekvicové semienka môžeme zaradiť aj do stravovacích zvykov dieťaťa, ktoré má problémy s pomočovaním, pretože posilňujú močový mechúr.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com