Tipy na prípravu kurčaťa

18.04.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Kurča patrí k obľúbenému druhu mäsa, existuje množstvo zaujímavých receptov na chutné jedlá. Ponúkame niekoľko užitočných tipov, ktoré nám ich prípravu uľahčia alebo pomôžu vylepšiť konečný kulinársky výsledok.

  • Kurča v celku rýchlejšie upečieme, ak z neho pomocou kuchynských nožníc odstránime chrbtovú kosť. Dobré je zároveň zviazať kurčaťu nohy, aby pri servírovaní vyzeralo vzhľadnejšie.
  • Najprv ho opekáme v dobre vyhriatej rúre (asi 260°C) asi 20 minút dozlatista a potom ho ešte dopečieme pri teplote 150°C, postačí asi polhodina.
  • Ak ho pečieme pomaly, mäso najmä na prsiach veľmi vyschne. Ako prevencia môže slúžiť kúsok alobalu natretého maslom, ktorý položíme omastenou stranou na hruď kurčaťa a v poslednej fáze ju odstránime.
  • Zaujímavou prílohou ku kurčaťu môže byť zelenina, ktorú pečieme spolu s hydinou. Kúsky mrkvy, zeleru alebo kalerábu totiž vsiaknu chuť výpeku.
  • V prípade, že sme sa rozhodli kurča plniť, môžeme použiť klasickú plnku z 3 pokrájaných žemlí zmiešaných s trochou mlieka, 5 surovými vajcami, strúhanou cibuľou, soľou, majoránom a s dvoma rozotrenými kuracími pečienkami. No plnka môže byť aj z podusených húb alebo vareného špenátu. Vrstvu zmesi položme v prvej fáze pečenia aj na prsia kurčaťa, aby sa nevysušili, kým budú hotové stehná.
  • Ak potrebujeme číry kurací vývar, varené mäso môžeme podávať aj so zeleninou ako hlavné jedlo alebo spolu s vývarom ako sýtu polievku. Ako na to? Kurča zviažeme motúzom, pričom zafixujeme krídelka a nohy obmotáme preložené. Do posolenej vody pridáme ešte kúsky petržlenu, mrkvy, zeleru, pór alebo cibuľu, fenikel, korenie a petržlenovú vňať. Hotové by malo byť v priebehu jednej hodiny. Pred podávaním nezabudnime kožu z vareného mäsa odstrániť.
  • Kuracie prsia sa zvyknú pri vyprážaní vysušiť. Skúsme ich raz trochu rozklepané na rovnakú hrúbku a posypané strúhankou dať pri miernej teplote upiecť do zlatožlta. Ak trváme na vysmážaní, vynechajme vajce, ktoré zvykne vpiť veľa tuku a obaľme trochu pomúčené porcie kurčaťa tesne pred vyprážaním v riedkom cestíčku z múky a vody.
  • Zvyšky vareného alebo pečeného kurčaťa môžeme použiť pri príprave rôznych jedál. Výborne chutí ako súčasť cestovinových pokrmov, ryžových šalátov či šalátov z čerstvej listovej zeleniny ochutených majonézou alebo jogurtom a rovnako dobre sa hodia k varenej zelenine, najmä k výhonkom špargle, mladej fazuľke alebo k mladými strukom hrášku.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com