Tipy na šalátové kombinácie

18.07.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    V lete sme ochotní dať si aj na obed ako hlavné jedlo šalát, musí však spĺňať niekoľko základných požiadaviek. Mal by byť chutný, zdravý, príťažlivý na pohľad, ale i dostatočne sýty. Existujú zásady, ktoré je dobré dodržiavať, ale ku gruntu treba pridať aj nadstavbu – fantáziu. A svoju úlohu zohráva aj individuálna chuť a preferencie rôznych potravín.

K preferovaným ingredienciám patria viaceré druhy zeleného šalátu, či už ľadový, kučeravý, hlávkový, ale aj čínska kapusta či rukola. Podmienkou je, samozrejme, čerstvosť, ktorú prezradia chrumkavé kúsky listov. Súčasťou základu býva často aj paprika, ktorú však treba nakrájať na drobnejšie kúsky. V prípade paradajok vyberáme menšie zrelé plody. Ak neobľubujeme šupku, tak ich na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody a ošúpeme. Odvážnejší zaexperimentujú a pridajú aj ovocie, ponúkajú sa najmä exotické druhy ako papaja, karambola či mango. A naše broskyne alebo melóny sa kombinujú výborne s talianskou suchou a dobre vyúdenou šunkou – s prošutom.

Základom úspechu je ochutenie

O chuti letného šalátu rozhoduje zálievka. Existuje mnoho receptov od najjednoduchšej kombinácie olivového oleja a vínneho octu s trochou soli a čerstvo pomletého čierneho i bieleho korenia až po zložité recepty. K oleju sa zvyčajne pridáva horčica, napríklad dijónska, cukor, ocot, korenie, citrónová šťava, bylinky, čerstvo postrúhaný chren a výborná je aj pasta z pečeného cesnaku, worcesterská omáčka, tabasco či sójová omáčka. Zvykne sa do nich aj nasekať kyslá uhorka, šalotka alebo kapary.

Nemala by chýbať žiadna zložka

Je dôležité podobným menu zabezpečiť telu aj vyváženú zostavu všetkých dôležitých látok.

  • Základom letných šalátov je zelenina, prípadne ovocie, ktoré sú zdrojom vitamínov a minerálnych látok.
  • Rovnako čerstvé bylinky ako pažítka, petržlenová vňať, bazalka alebo oregano obsahujú vitamíny a minerály.
  • Bielkoviny môže zastúpiť sušené mäso, porcie údeného hydinového mäsa, opečené medailóniky marinovaných kuracích pŕs, plátky rostbífu, kúsky grilovanej, varenej alebo údenej ryby a tiež vajcia, najlepšie uvarené do polotvrda, prípadne trochu nahrubo nastrúhaného tvrdého syra.
  • Sacharidy, ktorých stačí menej, nám dodajú opražené krutóniky, nakrájané pásiky z opečeného toastu, kúsky celozrnného chlebíka, kocky uvarených zemiakov alebo farebné cestoviny.
  • Aby sme nasýtili aj naše oči, na šalát môžeme naaranžovať cherry rajčiaky, kúsky avokáda, čerstvé bylinky, klíčky, semiačka, posekanú chilli papričku, zrniečka z granátového jablka a plátky reďkovky.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com