Tipy na sviatočný šalát

27.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Majonézový šalát je tradičnou súčasťou sviatočnej tabule, mnohí si bez neho štedrú večeru ani nevedia predstaviť. Pravdou však je, že neexistuje univerzálny recept, každý si ho robí po svojom. Koľko domácností, toľko chutí.

Niekto vsadí na klasiku s majonézou, vajíčkami a uhorkou, iný pridáva aj sterilizovanú zeleninu a jabĺčko. Výsledkom je vždy nesporne chutná príloha k rybe či mäsu, lebo z veľkej misy sa počas stolovania obsah rýchlo míňa. Každý rok však máme možnosti – zostať pri domácej klasike alebo si vyskúšať inú, možno aj zdravšiu a tým ľahšie stráviteľnú alternatívu.

...s príchuťou šunky

Na 2 kilogramy zemiakov potrebujeme 250 g bravčovej šunky a rovnaké množstvo majonézy. A na chuťové vyváženie a kalorické odľahčenie ešte dve veľké mrkvy a 150 g sterilizovaného hrášku. Zemiaky i mrkvu uvaríme a pokrájame a zmiešame s trochou sladkokyslého nálevu a lyžicou plnotučnej horčice. Pridáme pokrájanú šunku, hrášok i majonézu, ešte dochutíme soľou a mletým čiernym korením a všetko premiešame.

TIP: Majonézu môžeme nahradiť aj jogurtom.

...s množstvom zeleniny

Asi kilogram uvarených zemiakov nakrájame na malé kocky a pridáme rovnako veľké kúsky 4 kyslých jabĺčok, 10 stoniek stopkového zeleru a 2 červených cibúľ. Okoreníme, osolíme, pridáme ocot a všetko dobre premiešame. Necháme odležať asi hodinu v chladničke a až potom zamiešame do zmesi 250 ml majonézy. Zeleninu môžeme variovať podľa vlastných preferencií. Môže to byť mrkva, zeler, hrášok i sterilizovaná kukurica.

TIP: Výživnosť šalátu potvrdí aj vetvička čerstvej petržlenovej vňate na každej porcii. Stačí si ju vypestovať v črepníku.

...s cibuľou a bez majonézy

Táto verzia je pre tých, čo sa ochotne púšťajú do experimentov a snažia sa šetriť čo najviac kalórií. Uvarené a ošúpané zemiaky (asi 2 kg) si nakrájame na kolieska a rovnako nakrájané dve červené cibule vložíme do 150 ml vriaceho vývaru a iba chvíľu povaríme. Potom cibuľovú zmes nalejeme na zemiaky a necháme odležať. Medzitým nakrájame 4 sterilizované uhorky, asi 10 na kolieska pokrájaných reďkoviek a za hrsť posekanej petržlenovej vňate. Premiešame s ochutenými zemiakmi, ktoré pokvapkáme olivovým olejom. Napokon dochutíme soľou, octom, troškou cukru a mletým čiernym korením.

TIP: Šalát môžeme zaliať aj vopred pripraveným nálevom. Stačí zmiešať lyžicu octu s rovnakým množstvom práškového cukru a worcesterskej omáčky, šťavou z jedného citróna, soľou a mletým čiernym korením.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com