Tradičná pôstna polievka netradične
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Advent je aj príležitosťou pre pôst. A hoci sa dnes nedodržiava tak prísne ako kedysi, niektoré jedlá typické pre pôstne obdobie patrili k celkom zaujímavým.
Jedným z nich je aj fazuľová polievka s ikrami. Mäso bolo síce zakázané, takže klobásu by ste po fašiangoch v strukovinových jedlách darmo hľadali, ale ryby sa konzumovať mohli. Postup je jednoduchý. Asi 200 g suchej bielej fazule dáme deň vopred namočiť do vody a na druhý deň ju uvaríme domäkka. Potom si pripravíme zápražku z múky a masla a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, ktorú mierne opražíme. Napokon do nej pridáme vývar s uvarenou fazuľou a ak je po prevarení príliš hustá, pridáme ešte potrebné množstvo vody. Polievku osolíme, ale nie príliš a vložíme do nej 3 až 4 surové žĺtky. Medzitým si umyté a osolené ikry z kapra (najlepšie z niekoľkých) uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali ocot a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď prejdú varom, tak ich vyberieme, vložíme do fazuľovej polievky a trochu ešte povaríme. Ak treba, ešte dochutíme, ale výrazná chuť vývaru z octu a cibule, ktorý sa uvoľní z ikier, by mala stačiť.
redakcia Doma a Rada