Trnky zbierajte až po prvých mrazíkoch
VARENIE - SKLADOVANIE Trnky sú jesenným kôstkovým ovocím. Kedysi rástli kríky či malé stromy slivky trnkovej takmer všade, preto bola ľahko dostupným a lacným ovocím. Dnes však menšie plody s modrou šupkou a zelenou dužinou už mnohí medzi obľúbené druhy ovocia nezaraďujú alebo ich ani nepoznajú.
V skutočnosti je toto nenápadné ovocie zdrojom vzácnych látok. Trnky obsahujú najmä veľa vitamínu C a trieslovín. A sú bohaté aj na fruktózu, pektíny či organické kyseliny. Je pravda, že plody majú trpkú chuť, ale tá sa po prvých mrazoch stratí. Ak si chceme trnky odniesť z lesa, mali by sme si do košíka pribaliť aj pracovné záhradné rukavice a nožnice, pretože voľne rastúce kríky sú husto zarastené a neraz aj pichľavé. Počkať na zber môžeme na obdobie rozhrania októbra a novembra a ideálne je počkať na prvé mrazíky, ktoré zjemnia chuť plodov, aj keď dužina sa trochu scvrkne.
Použitie kuchyni
Z plodov trnky sa zvykne robiť džem či lekvár, ktorý však treba viac osladiť. Časť cukru môžeme nahradiť medom a pridať aj trochu škorice. Môžeme ich zavariť aj ako kompót. Trnky sú vhodné i na pálenie liehovín a na prípravu likérov či dezertného vína, ktorý chutí podobne ako portské.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com