Tvár je zrkadlom stravovania

20.01.2025

ZDRAVIE A KRÁSA - DOMÁCA KOZMETIKA    Kvalita pleti na tvári, ale i celej pokožky, súvisí priamo úmerne s charakterom stravovania a voľbou potravín. Preto môžeme aspoň do istej miery o svojom vzhľade rozhodnúť aj typom zvolených jedál. Nie je to pestovanie krásy zvonku pomocou pleťovej kozmetiky, ale zvnútra.

Zle fungujúci tráviaci systém zapríčiňuje precitlivenosť pleti a každý zdravotný problém sa na nej, prípadne na pokožke celého tela, prejaví. Napríklad pri preťažených obličkách z dôvodu prevahy cukrov a tukov v strave sa zvyknú objavovať škvrny a upchávať póry s dôsledkom zápalových reakcií a tvorbou vyrážok. Príčinou je poškodenie vnútorných stien ciev a zhoršovanie krvného obehu. Kto sa vyhýba zelenine a ovociu, môže mať pre nedostatok vitamínov problémy so suchou pleťou náchylnou na šúpanie. Ak chýba v potrave dlhodobo železo, človeka zase ohrozuje anémia. A to už naše staré mamy vedeli, že príliš bledá tvár signalizuje chudokrvnosť. Okrem zlých stravovacích návykov dokážeme pleť ničiť aj vďaka zlozvykov. Nesvedčí jej ani konzumácia alkoholu, najmä tvrdého, ani fajčenie.

Rozhoduje kvalita trávenia

Vyvážená strava s dostatkom vlákniny je dobrou zárukou funkčného tráviaceho systému, ktorý zabezpečí pravidelné vylučovanie všetkých toxických látok z tela. Ak sa v organizme zadržujú, určite tým utrpí aj kvalita pokožky. Preto je dôležité dopriať si pravidelne strukoviny, najmä fazuľu, ktorá obsahuje kyselinu pantoténovú a niacín. Obe látky pôsobia priaznivo na činnosť čriev a chránia hrubé pred závažnými ochoreniami. Podstatný je aj dobrý pitný režim, ktorý predstavuje 2 litre tekutín denne. A rovnako uprednostňovanie varených a dusených jedál. Zdravej pleti pomáhajú i ryby v oleji zakomponované do jedálnička aspoň raz do týždňa. Vyhnúť sa nepríjemným zápalovým procesom pomáha konzumácia viacerých druhov ovocia a zeleniny s obsahom vitamínu C. Výbornou voľbou je zelený šalát, zemiaky, kapusta, čierne ríbezle, jablká, jahody, paradajky a broskyne. Sója, brokolica, avokádo a oriešky zase pokožke vďaka obsahu vitamínu E dostatočne chránia. A ľudia, ktorí trpia precitlivenou pleťou s tendenciou výskytu rozšírených cievok a tvorby vriedkov na tvári a hrudi, by nemali jesť horúce a korenisté jedlá a naopak, zabezpečiť si prísun vitamínov B a zinku.

Jedlá prevencia proti vráskam

Kto chce oddialiť tvorbu vrások, mal by sa vzdať mastných jedál a prevahy mäsa a údenín v štýle stravovania. Voľné radikály sa nakumulujú v pokožke, kde poškodzujú steny buniek a spôsobujú deformácie, ktoré vedú vo zvýšenej miere k tvorbe vrások. Zabrániť sa tomu dá konzumáciou papriky, paradajok, mrkvy či kyslej kapusty, ktoré obsahujú veľkého nepriateľa voľných radikálov – antioxidanty. Tie sa nachádzajú aj v zelenom čaji, ktorý sa v posledných rokoch nie náhodou považuje za malý zázrak, v každom prípade vhodný elixír pre náš organizmus.

Čo si pre peknú pleť dopriať?

  • morské ryby v oleji
  • zeleninu
  • čerstvé i sušené ovocie
  • celozrnný chlieb a pečivo
  • ovsené vločky
  • celozrnnú ryžu
  • olivový olej
  • med
  • bylinkové čaje
  • ovocné a zeleninové šťavy
  • neperlivé minerálne vody

Čomu sa radšej vyhýbať?

  • tmavému mäsu
  • paštétam a údeninám
  • údeným syrom
  • vyprážaným, slaným a koreneným jedlám
  • výrobkom z bielej múky
  • krémovým zákuskom a sladkostiam
  • sladeným a kolovým nápojom
  • alkoholu a káve


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com