Uhorky zakliate v pohári

16.07.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Koho by nepotešil pohľad na utešený rad zaváracích pohárov naplnených uhorkami na poličke v komore. Mnohí si bez tejto pochutiny nevedia predstaviť kompletný zážitok z konzumácie mäsovým jedál najmä v zimnom období. Úctyhodné uhorkové zásoby však vyžadujú dosť práce a času a zároveň kvalitné receptúry, ktoré si mnohé gazdiné chránia ako rodinné tajomstvo. Ponúkame pár nápadov, ktoré zavárané uhorky chuťovo zvýraznia.

  • Niekto zvykne do pohára so zaváranými uhorkami dávať kúsky zeleniny najmä mladé fazuľové struky alebo kolieska mrkvy, ktoré pôsobia hlavne dekoratívne. Výraznejšiu chuť dodáva skôr kúsok chrenu, zrnká korenia a vetvička kôpru.
  • Ku charakteristickej príchuti pomôžu vavrínové či bobkové listy, kúsky cibule alebo celé malé cibuľky, celé strúčiky cesnaku a najmä listy viniča, ktoré zároveň aj urýchľujú kvasenie. Niekto vkladá do pohára aj pár strapčekov nezrelého hrozna.
  • Kto má rád ostré zaváraniny, môže pridať štipľavú zelenú papriku alebo chilli papričku.
  • K zaujímavým, ale tradičným, ktoré poznali ešte naše staré mamy, patria tzv. rusle. Sú to ošúpané uhorky pokrájané na väčšie časti, ktoré ešte rozkrájame pozdĺžne na štvrtky. Do pohára ich ukladáme striedavo s kúskami nahrubo pokrájaných cibúľ. Potom iba zalejeme sladkokyslým nálevom.

Niekto rád kvasené

Pre nedočkavcov je určený expresný recept na kvasené uhorky. Z umytých uhoriek odkrojíme konce a po dĺžky ich nakrojíme. Na dno väčšieho zaváracieho pohára dáme kúsok chleba a kôpor a uhorky poukladané na seba zalejeme vlažnou vodou, v ktorej sme rozmiešali soľ (na 2 litre vody 100 g soli). Zakrytý pohár položíme na teplé miesto a uhorky sa nám za štyri dni vykvasia do konzumovateľnej podoby. Potom ich musíme dať do chladu a v priebehu najbližších dní skonzumovať.

Dobrá rada: Aj keď sa nájdu nadšenci pre mäkšie zavárané uhorky, väčšina ocení skôr chrumkavosť tejto sladkokyslej prílohy. Uhorky preto nesterilizujeme príliš dlho. Stačí im 5 minút.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com