Upečme si tekvicové semiačka

22.09.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE     Aj vy ste prepadli lúskaniu tekvicových semiačok? Robíte dobre. Sú zdravé pre srdce, prostatu, dobrú náladu, hojenie rán i silný imunitný systém. A pretože je sezóna tekvíc a zvykneme pripravovať jedlá z tohto druhu zeleniny častejšie, môžeme zužitkovať aj semienka, ktoré by inak skončili v odpadkoch.

Dá to trochu námahy, ale napokon budeme chrúmať pri televízii vlastnoručne spracovanú a zdravú pochúťku. Semienka v prvom rade očistíme od dužiny, ktorá by pri pečení horela. Proces sušenia a ochutenia môže prebiehať rôznymi spôsobmi. Ponúkame tie vyskúšané.

  • Tekvicové semienka osolíme a pečieme v rúre 20 minút pri teplote 160°C. Potom ich premiešame a pri teplote 90°C ich necháme ešte dve hodiny dosušiť.
  • Semiačka namočíme na noc do vody, ale postačia aj 3 hodiny. Potom ich scedíme, ak sme nepoužili na močenie slanú vodu, aj osolíme (na 500 g semienok 3 lyžice soli) a premiešame. Napokon ich rozložené na plechu potretom olejom alebo masťou dáme piecť do rúry vyhriatej na 100°C. Počas pečenia občas premiešame, aby sa nelepili. A rúru necháme pootvorenú (do dvierok zasunieme varechu), aby sa mohla voda vyparovať. Dĺžka pečenie závisí od veľkosti jadierok – 2 až 4 hodiny.

Upiecť ich môžeme aj v mikrovlnke, niekoľkokrát po 1 minúte, pričom vždy ich necháme chvíľu postáť a mikrovlnku opäť zapneme. Že sú hotové, prezradí jemné sfarbenie šupky, šuchotanie pri premiešaní alebo ich jednoducho ochutnáme, aby neboli spálené.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com