Upečme si tekvicu
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Už pár týždňov tróni na pultoch trhoviska a ešte chvíľu bude. Tekvica je veľmi chutná zelenina, veľmi často sa z nej pripravujú prívarky či polievky. Ale výborná je i pečená. Tento postup zvládne každý.
Vhodné na pečenie sú viaceré typy – muškátová tekvica, tiež druh Hokkaido alebo hruškovitá tekvica butternut, ktorá má malý podiel semiačok a dužina oranžovej farby je po upečení jemná až maslová.
Jednoduchá receptúra
Tekvicu najprv zbavíme šupky (v prípade mladých a menších plodov ju necháme) a pokrájame na menšie kúsky. Môžu to byť kocky alebo väčšie mesiačiky či kolieska, ako komu vyhovuje. U menších plodov môžeme nechať aj vnútornú časť so semiačkami. Tekvicu dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme ju olejom i osolíme a pridáme pár vetvičiek tymianu. Potom plech dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 30 minút do zmäknutia dužiny, ktorá získa na povrchu oranžovo-zlatistý odtieň. Pečená tekvica sa konzumuje teplá s chlebom, ako príloha k mäsu alebo aj za studena s cesnakovým dipom.
Vyskúšajte raz inak
- Tekvica sa dá upiecť aj v kombinácii s pokrájanými zemiakmi. Oba druhy zeleniny ošúpané a nakrájané na kocky posolíme, posypeme rascou, pokvapkáme olejom a premiešame aj s niekoľkými prelisovanými strúčikmi cesnaku. Po upečení získame plnohodnotný rodinný obed alebo večeru.
- Milovníci mäsa môžu na pekáč umiestniť nielen väčšie ochutené kúsky tekvice, ale i očistenú a pokrájanú cibuľu a niekoľko klobások. Po upečení zmes posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
- Dužinu upečenej tekvice zbavenú šupky môžeme rozmixovať, ak treba, trochu dochutiť a podávať ako nátierku na hriankach.
- Výbornou voľbou je syrový bonus - ochutené kúsky tekvice pár minút pred dopečením posypeme postrúhanou nivou alebo iným syrom s plesňou, ktorý má výraznú chuť a rýchlo sa roztopí.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com