Urobme si volské oko
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Rýchla večera alebo skôr príloha k prívarku? Volské oko je obľúbeným jednoduchým jedlom, ktoré dobre zasýti. Treba ho však vedieť správne pripraviť.
- Dôležitá je už panvica. Môže byť obyčajná, ale ak chceme dosiahnuť efektný presne okrúhly tvar, použijeme špeciálnu panvicu na prípravu doliek.
- Vajce môžeme opekať na oleji i na masti, ale chutný je aj výpek zo slaniny.
- Olej musí byť rozohriaty, lebo bielok by sa na panvicu inak lepil.
- Vajce rozklepneme a vajce opatrne necháme zo škrupiny skĺznuť na panvicu tak, aby sa žĺtok nerozlial.
- Vajce necháme pražiť na silnejšom ohni, kým bielok nestuhne a okraje nie sú chrumkavé. Potom plameň stiahneme, panvicu nakloníme a volské oko prelejeme horúcim tukom, aby sa dokončil aj povrch.
- Pomôcť si môžeme aj pokrievkou, ktorou zakryjeme panvicu. Na povrchu sa vytvorí biely povlak, ale žĺtok zostane mäkký.
- Hotové volské oko vyberieme z panvice a položíme na papierovú utierku, ktorá vsiakne prebytočný tuk.
- Okamžite podávame, ale ešte predtým vajce osolíme, prípadne trochu okoreníme alebo posypeme mletou červenou paprikou.
Skúsme aj sádzané vajce
Ak sa chceme vyhnúť kalóriám, ktoré predstavuje opekanie na tuku, môžeme si urobiť stratené vajce. Najprv privedieme vodu s dvoma lyžicami octu do varu a potom do nej rozklepneme opatrne vajce, prípadne i viac. Po začatí opätovného vrenia vajcia necháme vo vode len 2 minúty, aby bielok stuhol, ale žĺtok vo vnútri zostal polotekutý. Vyberieme ich pomocou dierkavej naberačky. Podávame hneď k omáčke, výborná je zemiaková nakyslo.
Pre milovníkov mikrovlnky
Ak sme priaznivci varenia v mikrovlnnej rúre, plochú formu si musíme vytrieť maslom a potom do nej rozbijeme vajce, pričom žĺtok prepichneme. Pri výkone 500 W pečieme 1 minútu. Hotové ho osolíme a okoreníme. Ak potrebujeme vajcia pre niekoľkých stolovníkov, pripravujme ich radšej po jednom, aby bolo každé umiestnené uprostred rúry a tak aj rovnomerne pripravené.
Aj ako súčasť obeda
Volské oko môžeme podávať na krajci chleba potretom horčicou, na žemli s opečenou šunkou, ale môže byť aj spolu s varenými zemiakmi a opraženou cibuľkou plnohodnotnou večerou. Hlavné menu chutného obeda predstavuje kombinácia volského oka a šošovicového alebo špenátového prívarku.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com