Uväznená cesnaková aróma
VARENIE - SKLADOVANIE Cesnak sa odporúča konzumovať hlavne v surovom stave, no uložený v komore časom vyschýna a stráca vzácne látky. Sú však aj iné možnosti, ako ho uskladniť.
Zmrazený: Očistené strúčiky cesnaku vložíme do mikroténového vrecúška alebo umelohmotnej nádoby s viečkom a dáme do mrazničky. Vždy si odoberieme len potrebné množstvo, necháme pri izbovej teplote trochu rozmraziť a použijeme ako čerstvý cesnak.
Zaliaty tukom: Ošúpané strúčiky z asi pol kilogramu cesnaku zomelieme na mäsovom mlynčeku a zmiešame s 250 g soli. Stužený tuk rozpustíme a primiešame cesnakovú pastu. Po vychladnutí naplníme poháre, uzavrieme ich, no nesterilizujeme, a uložíme na tmavé a chladnejšie miesto.
V slanom náleve: Celé cesnakové strúčiky natlačíme do menších zaváracích pohárov a zalejeme slaným nálevom (na 1 l vody 300 g soli). Po uzavretí uskladňujeme v chlade a tme.
Pomletý na pastu: Pol kilogramu ošúpaných strúčikov pomelieme alebo rozdrvíme cez ručný lis na cesnak a zmiešame spolu s 200 g soli a cesnakovú pastu naložíme do menších pohárikov s viečkom. Pred uzatvorením nasypeme navrch vrstvu soli. Poháre uložíme v prostredí, kde kvalitu pasty neohrozí svetlo.
Tip na prípravu chutnej domácej majonézy
Dva strúčiky cesnaku rozotrieme aj so štipkou morskej soli, pridáme žĺtok a potom po kvapkách za stáleho miešania asi 200 ml olivového oleja. Miešame, kým majonéza nezhustne, a napokon ju ešte ochutíme citrónovou šťavou.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com