V Taliansku nevynechajte „aperitivo“
HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA Ak budete na dovolenke alebo priateľskej návšteve v Taliansku, nenechajte si ujsť príjemné podvečerné posedenie pri poháriku a ľahkom pohostení. Takto sa veľmi rýchlo a prirodzene zakomponujete do životného rytmu domácich.
Aj keď stráviť letný večer takýmto spôsobom môžete kdekoľvek na Apeninskom polostrove, najúžasnejšiu atmosféru zažijete v prímorských mestách, kde vám nebude chýbať pohľad na spenené prílivové vlny a osvieženie vďaka vánku od mora.
Ako zvyk vznikol?
Aperitivo je absolútne typickým prvkom talianskeho "la dolce vita" čiže sladkého života. A najlepšie po celý deň. Začína to ráno brioškou s marmeládou a výborným cappuccinom, pokračuje dvojhodinovou prestávkou na obed s príchuťou dokonalej pizze alebo niektorej z receptúr na antipasta a pred gurmánsky hriešnou večerou s kurčaťom či rybou a kopou šalátu sa ešte stíha aperitívo.
Pôvodne vznikol tento zvyk ako hodinka medzi záverom pracovnej doby a návratom domov, ktorú talianski muži jednoducho museli stráviť so svojimi priateľmi. Je treba predsa trochu sa porozprávať, zasmiať a prebrať novinky vo futbale. A k dobrej nálade prispel vždy aj pohár výborného vína, prípadne niečoho ostrejšieho, a pár hltov ľahkého pohostenia. Len tak pre chuť, aby sa muž pred príchodom domov príliš nezasýtil a v kruhu rodiny dokázal skonzumovať svoju obligátnu večernú porciu, ktorú mu s láskou pripravila manželka.
Nechajte sa zlákať
Dnes má už táto obyčaj trochu posunutý charakter. Je to forma spoločenského kontaktu všetkých vekových kategórií a hlavne už nie je doménou len mužov, ale príležitosťou aj pre stretnutie priateliek či mamičiek s rovnako starým batoľaťom. A navyše v príjemnom prostredí a s chutným pohostením. Otázkou potom len zostáva, ktorú reštauráciu si zvoliť. Rozhoduje aj cena, na aperitivo si môžete sadnúť za 5 eur alebo aj za 7 či viac. Podľa toho aj vyzerá ponuka. V lacnejšej verzii dostanete k vybranému drinku, ktorým môže byť napríklad pivo, víno, mojito či nealkoholický nápoj, na tanieriku či na tácni pár chuťoviek a hotovo. V tých drahších máte k dispozícii bohatú ponuku studeného bufetu, voľba a množstvo je vo vašej kompetencii. Nájdete tu minipizze, syry, šunku, olivy, grilovanú cukinu, šaláty, oriešky, chrumky, zapečené toasty, koláčiky z lístkového cesta, hrozno, pokrájaný melón či iné ovocie a množstvo ďalších dobrôt.
Nie je to však len taká obyčajná ľahká večera. Vďaka taliančine, ktorú počuť zo všetkých strán, všade prítomných talianskych songov znejúcich z reproduktora a tiež typickej pohody, aj keď trochu hlučnejšej, akej sú schopní práve obyvatelia tejto časti Európy, je aperitivo jedným z naozaj príjemných zážitkov v Taliansku. A ak ho strávite aj s tými správnymi a dobre naladenými ľuďmi, tak môže byť výnimočným.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com