Varenie v mikrovlnnej rúre

10.02.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL - SPÔSOBY TEPELNEJ ÚPRAVY

Bez mikrovlnnej rúry si súčasnú kuchyňu už ani nevieme predstaviť. Slúži nám však najčastejšie na zohrievanie a rozmrazovanie potravín. No dá sa používať aj na tepelnú úpravu jedál. Treba si však osvojiť základné princípy tohto štýlu varenia. Lepšie je porciovať menšie kúsky, tak bude jedlo rýchlejšie hotové. Rýchlejšie sa uvaria osolené potraviny, pretože molekuly vody sa obalia iónmi soli a zväčšením povrchovej plochy sa zlepší aj rozsah kontaktu elektromagnetického žiarenia, ktoré sa šíri rýchlosťou svetla. Zásadný rozdiel medzi klasickým varením a týmto je, že potraviny nezískavajú teplo z vonkajšieho zdroja energie, ale že vplyvom magnetického poľa sa teplo vyrába priamo v samotných potravinách. Podstatná je aj fáza po vypnutí rúry. Uvarené jedlo sa ešte má nechať stáť 5 až 20 minút v zakrytej nádobe, aby sa teplo rozložilo v celom pokrme rovnomerne.

Výhody a nevýhody:

Varenie v mikrovlnnej rúre je výhodné hlavne preto, že je krátke a že netreba používať tuk, čo spĺňa požiadavky racionálnej výživy. A podstatný je aj fakt, že potraviny takto pripravené si zachovajú nielen množstvo výživných látok, ale i svoju farbu a chuť. No mení sa výrazne ich aróma. Potrebné je tiež dodržiavať zásady – musíme si osvojiť dobu tepelnej úpravy jednotlivých pokrmov a z riadov nemôžeme používať všetky druhy. Dovolené materiály sú sklo, plasty, porcelán a tiež keramika a kamenina, ale len glazúrované. Kovové a uzavreté sklenené sú absolútne nevhodné a nebezpečné sú aj taniere s striebornými či zlatými ozdobami, v ich prípade hrozí elektrický výboj.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com