Varenie vo woku
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL - SPÔSOBY TEPELNEJ ÚPRAVY
Tepelná úprava pokrmov vo woku je tradičným štýlom varenia v ázijskej kuchyni, ale už sa stal súčasťou aj súčasnej modernej kuchyne. Wok je hlboká a široká panvica vhodná na rýchlu úpravu mäsa a zeleniny. Vyrába sa z ušľachtilej, ale často aj z masívnej čiernej ocele. Má zvláštny kotlíkový tvar s menším dnom a širším okrajom a nechýba jej veľká guľatá pokrievka. A je tiež vybavená minimálne jednou rukoväťou, niekedy i dvoma, ktoré umožňujú natriasanie panvice a prevracanie ingrediencií. Pre možnosť poškrabania povrchu vnútornej steny sa pri varení majú používať výhradne drevené alebo plastové pomôcky, nikdy kovové. Vo woku sa môžu pripravovať aj múčniky a jedlá v ňom dusiť, no najčastejšie sa používa na rýchle opekanie, smaženie a prípadne krátke dovarenie pokrmu spojené s vytvorením hustej šťavy. Základom úspešného kuchtenia vo woku je časté miešanie a obracanie potravín, aby neprihoreli, a tiež ich precízna príprava pred tepelnou úpravou. Mäso i tvrdé druhy zeleniny treba nakrájať na rovnaké a najmä malé kúsky, aby rýchlo zmäkli. Okrem dodržania zásad varenia vo woku je dôležité aj použitie kvalitných a originálnych pochutín.
Výhody a nevýhody:
Na smaženie vo woku nie je potrebné veľké množstvo tuku a pre krátkosť prípravy, ktorá sa ráta na minúty, sa eliminuje strata vitamínov, čo zodpovedá princípom racionálnej výživy. Pokrmy takto pripravené sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné. A hoci sa tento štýl varenia zdá byť jednoduchý, treba si kúpiť špeciálnu kuchársku knihu, ktorá pomôže priblížiť sa k výtvorom hodným ázijského šéfkuchára.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com