Variácie na jedno cesto
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Možno máme doma celú policu krásne ilustrovaných kuchárskych kníh na kriedovom papieri a odložené inšpiratívne recepty na efektné múčniky. No keď sa odhodláme piecť, siahneme väčšinou po osvedčenom recepte od svojej mamy. Takým je aj cesto, ktoré môžeme použiť pri príprave rôznych druhov múčnikov. Je ľahké, šťavnaté, preto aj dlhšie vydrží. Navyše je úžasne variabilné.
Potrebujeme 4 vajcia, 250 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 ml oleja, 250 g polohrubej múky, 3 lyžičky prášku do pečiva, 100 ml mlieka a citrónovú kôru. Najprv celé vajcia, práškový i vanilkový cukor, citrónovú kôru a olej vymiešame v miske ručným šľahačom. Potom prisypeme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva a prilejeme mlieko a opäť vymiešame ručným šľahačom. Cesto napokon vlejeme do formy vymastenej olejom a vysypanej múkou alebo vystlanej papierom na pečenie. Múčniky pečieme v predhriatej rúre najprv pri 200 stupňoch Celzia, po asi 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov.
Pri troche fantázie
- Z tohto cesta jednoduchého na prípravu môžeme upiecť bábovku, dokonca aj dvojfarebnú (do druhej polky cesta zašľaháme dve lyžice kakaa a prilejeme trochu mlieka) a tiež rôzne koláče so sezónnym ovocím, napríklad čerešňovú bublaninu alebo múčniky s rebarborou, s jahodami a s čučoriedkami.
- Ak plánujeme tortu, žiadny problém, opäť je po ruke preverený recept. Máme voľbu - buď piškótový korpus, ktorý môžeme plniť rôznymi plnkami, alebo pridaním potrebných ingrediencií sa dopustíme operatívnej premeny na kakaový, čokoládový či orieškový. Namiesto ťažkých krémov môžeme urobiť aj ľahšiu alternatívu - korpus pozdĺžne rozrežeme na tri diely, ktoré potrieme vrstvami šľahačky a ozdobíme čerstvým či zaváraným ovocím alebo postrúhanou čokoládou.
- Cesto je dokonca vhodné aj na prípravu sviatočného biskupského chlebíka. Do základu stačí primiešať posekané orechy, kúsky čokolády, hrozienka a kandizované ovocie, ktoré najprv pováľame v troche múky, aby počas pečenia váhou nespadli až na dno formy.
- A použiť sa dá aj v podobe veľkonočného barančeka alebo srnčieho chrbta, ktorý polejeme čokoládovou polevou a po celej ploche napicháme mandle.
Špeciálny kokosový tip:
V tomto prípade po vymiešaní cesta prisypeme asi 150 g kokosovej múčky a prilejeme mlieko, aby cesto nebolo husté. Vylejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. Ešte teplý koláč nakrájame na jednotlivé porcie zľahka do polovice jeho výšky a po celom povrchu polejeme roztopenou čokoládou zriedenou trochou mliekom, ktorá do koláča vsiakne. Ešte ho posypeme kokosom a porcie dokrájame až k spodnému okraju. Tento šťavnatý zákusok chutí najlepšie so šľahačkou.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com