Varíme tradične, ale zdravšie
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Mnoho gazdiniek má často dilemu. Radi by uspokojili gurmánske túžby svojich blízkych, ktorí preferujú tradičnú kuchyňu, ale cítia zároveň zodpovednosť za zdravie rodiny. Pretože klasické omáčky, mäsové i múčne jedlá si podľa starých receptúr žiadajú používanie masti, bielej múky a množstva cukru a soli.
Nemusíme sa vždy otrocky držať pôvodných návodov, aby sme dosiahli očakávaný výsledok. Dobrá kuchárka dokáže inovovať a pritom neznížiť chuťové vlastnosti pokrmu. Čím teda nahradiť potraviny, ktoré predstavujú v zdravej výžive najväčšiu hrozbu?
BIELU MÚKU špaldovou (chlieb, múčniky, palacinky, múčniky), celozrnnou pšeničnou (chlieb, pečivo), celozrnnou ovsenou (chlieb), amarantovou (slané koláče), kukuričnou (zahusťovanie, nákypy, kaše), mandľovou (bábovky, ovocné koláče) a pohánkovou krupicou (zahusťovanie)
MASŤ A MASLO kvalitnými rastlinnými tukmi, orechovým maslom, olejmi lisovanými za studena, odporúča sa najmä sezamový, kukuričný, olivový, sójový a slnečnicový
SMOTANU plnotučným mliekom, kyslou smotanou s nižším obsahom tuku, jogurtom, nízkotučným taveným syrom, zahusteným kondenzovaným mliekom
BIELY CUKOR nerafinovaným trstinovým, kokosovým, trstinovou melasou, obilnými sladidlami (kukuričný, ryžový, jačmenný), koncentrovanou jablčnou šťavou, sušeným ovocím, javorovým či agávovým sirupom, medom
SOĽ morskou alebo diétnou soľou so zníženým obsahom chloridu sodného, praženou soľou so sezamom, cesnakom, cibuľou, koreninami a bylinkami, kvalitnými sójovými omáčkami.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com