Viete, ako správne jesť ovocie?
HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA Etiketa stolovania nepustí. Ak nechceme vyzerať pri slávnostnej tabuli s ovocím na tanieri ako nevzdelanci, mali by sme si osvojiť hlavné zásady distingvovanej konzumácie aj tohto druhu potravín.

Schuti zahryznúť do šťavnatej hrušky alebo broskyne a nerobiť si problém z toho, že nám sladká šťava tečie po brade. Aj tak sa dá. Niekde v súkromí alebo na záhrade pri posedení s blízkymi je to v úplnom poriadku. No nie vtedy, ak sedíme s obchodným partnerom pri pracovnom obede alebo absolvujeme večeru s budúcimi svokrovcami, na ktorých potrebujeme urobiť dojem. O pozvánke na slávnosť na niektorý z európskych kráľovských dvorov ani nehovoriac. Aj to sa môže stať. Dnes predsa nie je nič nemožné. Takže, ako na to?
Záleží na druhu

Nič sa nedá robiť, aj pri jedení ovocia si musíme pomôcť často príborom. Nie však v prípade drobného kôstkového ovocia, ako sú čerešne, ktoré je dovolené klásť si do úst rovno rukou. No kôstky v žiadnom prípade nevypľúvame do dlane, ale položíme ich pomocou čajovej lyžičky alebo vidličky na tanier. Treba si to však trochu nacvičiť. Rovnako štvrtenie jabĺk a hrušiek, z ktorých ešte opatrne vyberieme jadrovník. A potom, už každý, kto sa rád na chvíľu vzdá príboru, môže naporciované štvrtky jesť rukami. Podobne zaobchádzame s marhuľami a broskyňami, len pri vyberaní kôstky musíme dávať pozor, aby neskončila pod stolom či nebodaj na nohaviciach alebo bielej blúzke niektorého z hostí. Aj s melónom sa musíme pohrať. Najprv ho vyrežeme zo šupky, potom nakrájame a napokon naberáme kúsky vidličkou. S banánom postupujme tak isto.
Ak pred nás postavia tanier s drobným letným ovocím, ako sú maliny, čučoriedky, egreše alebo jahody, poobzeráme sa po lyžičke. Uloviť neposlušné bobuľky však občas vyžaduje dávku trpezlivosti. Preto budeme vďačnejší, keď nám naservírujú ríbezle alebo hrozno na malých strapcoch a my si môžeme bobule chutného ovocia odtrhávať rukou a semienka klásť na tanierik. Pri mandarínke a pomaranči je dovolené používať vlastné ruky. Iba na začiatku musíme citrusové plody narezať po obvode, a potom ich už ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a kladieme do úst rukou. Ako doma. Do grapefruitu sa však pustia len väčší odvážlivci. Najprv ho treba rozrezať napoly, potom nožom oddeliť dužinu od šupky, aby sa zviditeľnili jednotlivé diely, a tieto napokon jesť lyžičkou.
Väčšia práca pre hostiteľa

Treba ešte pridať, že na správne prestretej slávnostnej tabuli by nemal chýbať ani špeciálny ovocný príbor a dezertný tanier. No skutočne empatický hostiteľ naservíruje ovocie už zbavené kôstok a šupiek, nakrájané na jednorázovo konzumovateľné porcie a vkusne naaranžované na miskách či v košíčkoch. Tak sa zredukujú možné boje s šťavnatými plodmi, ktoré neraz končia malou nehodou na oblečení. Ale to už je iná téma.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com